Нужни са нов регулаторен модел, ръст на заплащането, нов подход

...
Нужни са нов регулаторен модел, ръст на заплащането, нов подход
Коментари Харесай

Синдикати искат единна ценна на водата в цялата страна

Нужни са нов регулаторен модел, растеж на заплащането, нов метод в капиталовата политика за " ВиК " бранша, " водни помощи " за обществено слабите хора, сподели Николай Нанков, ръководител на парламентарната комисия по районна политика, благоустройството и локално самоуправление по време на Националния конгрес " За почтено възнаграждение на труда и стабилно бъдеще на бранш ВиК в България ". Форумът е проведен от Национален браншови профсъюз (НБС) " Водоснабдител " към КНСБ и фондация „ Фридрих Еберт – България “.

Ако до година и половина не се вземат ограничения, проблемите ще са в пъти по-големи, защото секторът е цъкаща бомба в България, уточни той. По думите му аргументите за това са тежката регулация, която трансформира бранша в бранш, в който удовлетворени няма – както потребителите, по този начин и работещите в него, сподели още той. В бранша се влага съвсем два пъти и половина повече спрямо предходното десетилетие, само че темповете, с които са амортизира ВиК структурата, не дават отговор на потребностите на бранша. Заплащането в бранша е най-ниското спрямо останалите обществени браншове и заплатите са с към 30 на 100 по-ниски в съпоставяне със междинната заплата за страната, уточни още Нанков. По думите му са нужни съществени и доста бързи управнически решения.

Цената на водата за потребителите в цялата страна би трябвало да е единна, а вложенията в бранша да са ангажимент на страната, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му не може да се чака, че през цената на водата водоснабдителните и канализационните оператори ще могат да вършат вложения. Има европейски фондове, планове и стратегии, републикански бюджет, само че вложенията би трябвало да са ангажимент на притежателя – страната и общините, а не на потребителите, уточни Димитров. Крайно време е да се отговори дали страната ни има потребност от единно ръководство на водите, сподели още Димитров и напомни, че сега водите се ръководят от доста разнообразни законови регламенти и структури на изпълнителната власт – Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните. По думите му един от най-големите въпроси е дали да се пристъпи към обединен механизъм, с който „ върви “ и механизмът на регулацията. Ако се пристъпи към единно ръководство на водите, се допуска различен механизъм на регулация, защото сегашният има редица недъзи, уточни още той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР