Нужна по-добра синхронизация между парична и фискална политика, за да

...
Нужна по-добра синхронизация между парична и фискална политика, за да
Коментари Харесай

Бюджет 2024 не помага за спад на инфлацията, според БНБ

Нужна по-добра синхронизация сред парична и фискална политика, с цел да се намали инфлацията, съгласно Българска народна банка. Това е политика на стабилната беднотия - не поемаме опасности, придържаме се към политика на бюджет без недостиг и си оставаме на опашката на Европа, отговори финансовия министър Асен Василев. Посоката, която имаме в последните години с бюджета, е вярната макроикономически, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи единствено седмици откакто първоначалоно разкритикуваха проекта поради разточителността му.
Бюджетът за идната година би трябвало да е с по-нисък недостиг, да има повече буфери при положение на по-неблагоприятно развиване на стопанската система и да залага по-висок размер на фискалния размер в края на годината. Това са част от рекомендациите на централната банка към финансовия проект на страната за следващата година, изказани от шефа й Димитър Радев.

Във вторник п в отрасловата парламентарна комисия и следва това да стане и в зала. Традиционно обаче същинските диспути и опити за прекрояване са сред четенията и ГЕРБ и Движение за права и свободи дадоха поръчки, че ще упорстват за промени.

Министерството на финансите предлага рамка, в която дефицитът е 3% от Брутният вътрешен продукт на касова и 2.9% на начислена основа (изчислен по методологията на ЕС). Те са сметнати и средногодишна инфлация от 4.8%, както и растеж на разноските за труд от 11%. В малко по-дългосрочен проект Министерството на финансите залага бюджетът да продължи да е на дефицити от по 3% от Брутният вътрешен продукт най-малко до 2026 година Което значи и повече дълг.
Реклама Препоръките на гуверньора
Във вторник Българска народна банка разгласява и своята нова. В нея упованията за растеж на стопанската система през 2024 година са ревизирани с 0.5 процентни пункта надолу по отношение на лятото до 2.7%, а за инфлацията - до 3.1% в края на годината.

По време на съвещанието на бюджетна комисия Димитър Радев съобщи, че Българска народна банка има две рекомендации към бюджета за следващата година. Първата е да бъде антицикличен, тъй като поддържането на дефицити в години, в които има растеж на стопанската система се натрупват макроикономически несъответствия като да вземем за пример по-висока инфлация. " Поддържането дълго време на проциклична политика, каквато е заложена в тригодишен интервал лимитира икономическия напредък ", съобщи Радев. Той разясни, че с цел да се организира антициклична фискална политика Бюджет 2024 година би трябвало да е с недостиг от към 1% от Брутният вътрешен продукт и уравновесен бюджет в края на 3-годишния интервал. " Реалистично ли е да го реализираме подобен недостиг следващата година - изцяло е ясно, че не. Това, което е реалистично обаче е да се планува явен тренд за понижаване на недостига в границите на 3 години ", добави гуверньора.

Той още веднъж изложи и тезата, че е нужна по-добра синхронизация сред парична и фискална политика. Докато ЕЦБ и Българска народна банка водят антиинфлационна политика с покачване на лихвите и на наложителните минималните запаси на банките, с цел да се обере непотребната ликвидност на банките, то планът на държавното управление с високо равнище на разноски и недостиг ще изиграе тъкмо противоположната роля.

Подобни отзиви в действителност се чуха и от страна на бизнеса, и на Фискалния ствет. " Почти през целия интервал до 2026 година политиката на бюджета е проциклична, което значи че инфлацията няма по какъв начин да спадне толкоз бързо в идващите няколко години. Към момента нашата инфлация е три пъти по-висока по отношение на тази на еврозоната ", съобщи Любомир Дацов от Фискалния съвет.
Реклама
Другата рекомендация на Българска народна банка е в бюджета за следващата година да има повече буфери. Такъв може да е въвеждане на правилото уговорките за разноски да са на 90%, а останалите 10% да се осъществят откакто стане ясно по какъв начин се извършва бюджета към последното тримесечие на годината. Според Българска народна банка минималният размер на фискалния запас би трябвало да е по-висок от 4.5 милиарда лева Причината е, че към 4 милиарда лева от него сега са пари на така наречен Сребърен фонд, които по закон са неприкосновени, и по този начин за реакция на държавното управление остава доста дребна сума - към 500 млн. лева, което няма да обезпечли ликвидните потребности на бюджета даже и за един месец. Радев напомни, че в началото Фискалният запас е обезпечавал и другите фондове със особено предопределение, както и настоящи ликвидни потребности на страната за два месеца.

Все отново шефът на Българска народна банка означи и три позитивни момента в проектобюджета на страната. Първият е, че се възстановява бюджетният развой и се чака до края на годината да имаме признат бюджет. От сдружението на общините обясниха същото, защото и приемането на финансите на локалната власт е обвързано с бюджета на страната.

Според Българска народна банка има заложена ясна цел за влизане в еврозоната, въпреки да има забележки за метода, по който ще бъде реализирана. Друго преимущество е опитът за повишение на прозрачността на финансовите разноски.
Отговорът на министъра
" Чухме мого мнения, че би трябвало да поддържаме един или различен недостиг. Ще си разреша политическо изявление: Това е политика на стабилната беднотия. Ние сме постоянни, не поемаме опасности, придържаме се към политика на бюджет без недостиг и си оставаме на опашката на Европа ", съобщи финансовия министър Асен Василев. Според него в случай че желаеме по-висок растеж на стопанската система и на приходите, би трябвало да се направи нещо по-различно и това съгласно Василев са вложения, " които да разрешат на нашите служащи да защитят по-високи приходи ". " Проблемът не е, че нашата работна ръка не е квалифицирана, а че 800 хиляди индивида напуснаха страната и отидоха в Западна Европа. Единствената разлика е, че там фирмите имат подобен машинен парк и организация, че може да си разрешат 2-3 пъти по-високи заплати ", съобщи Василев. Или в резюме - вложените през последните години вложения са забавили растежа на стопанската система, а ниските заплати не способстват за нарастването на Брутният вътрешен продукт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР