НСИ публикува последните данни за инфлацията в България. На годишна

...
НСИ публикува последните данни за инфлацията в България. На годишна
Коментари Харесай

КТ “Подкрепа”: Годишната инфлация през февруари достигна 10%

НСИ разгласява последните данни за инфлацията в България. На годишна база тя нараства от 9,1% през януари до 10% през предишния месец. За съпоставяне през февруари 2021 година инфлацията беше минус 0,1%. В идната таблица може да се проследят инфлационните процеси на годишна база през последните три години за месец февруари, написа КТ “Подкрепа”.

Най-значим е растежът на цените в превоза с съвсем 21%. Следват цените на питателните артикули и за поддръжка на жилището. Ръстът на потребителските цени е по-умерен и под равнищата от февруари 2020 година единствено за алкохолните питиета и тютюневите произведения и опазването на здравето – 1,4% и 1,5%.

Това развиване е предстоящо предвид на рекордните цени на енергоносителите.

На 19 март 2022 година финансовият министър Асен Василев съобщи, че в резултат на войната в Украйна България не може да си разреши да стартира договаряния за подписване на нов контракт с „ Газпром “ за доставка на газ. Старият изтича в края на актуалната година. Като опция бяха посочени старите тръби на Трансбалканския поток, по които до 2020 година течеше още веднъж съветски газ. Както и газът от Азербайджан. Според признанията на министър Василев и енергийния ни министър Николов обаче цената на възможни спомагателни количества от азерския газ ще бъде по-висока от тази по към този момент подписания контракт.

Очевидно е, че идващите месеци (може би и години) ще бъдат изпълнени с неопределеност и усложнения както за жителите, по този начин и за българския бизнес. Цените на енергоизточниците ще порастват и ще бъдат спомагателен мотор за повишаване и на цените на крайните потребителски артикули и услуги. КТ „ Подкрепа “ е безапелационна, че в тези условия единствената отбрана за българските жители е ограничението на износа на електрическа енергия и увеличение ролята на мощностите, които работят с локален запас – въглищните ТЕЦ-ове.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР