Новозеландецът Едмънд Хилари и непалският шерп Тенсинг Норгей са първите,

...
Новозеландецът Едмънд Хилари и непалският шерп Тенсинг Норгей са първите,
Коментари Харесай

Eверест - за богатите днес всичко е възможно

Новозеландецът Едмънд Хилари и непалският шерп Тенсинг Норгей са първите, покорили най-високия връх в света - Еверест. Те изкачват 8848-метровия връх на 29 май 1953. От тогава са минали към този момент 70 години и доста неща са се трансформирали. Днес природата наоколо страда от многото туристи, боклуците и най-много от климатичните промени, написа немската общестевно-правна медия ARD в публикация за 70-годишнината от първото нанагорнище на " покрива на света ".

От 1953 до в този момент към 10 000 алпинисти са изкачили Еверест, а над 300 души са починали по пътя си към него. Говори се и за тип всеобщ туризъм в базовия лагер на Еверест - с всичките последици за околната среда.

Масов туризъм към Еверест?

Изкачването на Еверест е станало по-удобно и доста по-скъпо, разяснява в своя обява немската общестевно-правна медия ZDF. " Можете да кацнете непосредствено в базовия лагер с хеликоптер и да си поръчате съвсем всяко ядене, което можете да получите в петзвезден хотел в столицата Катманду ", споделя планинският лидер Ками Рита, който е изкачвал върха 27 пъти. " Ако имате пари, можете да получите и съвсем всичко останало в базовия лагер - удобно настаняване, интернет връзка и медицински грижи ", добавя още той.

Днес експедицията до върха лишава единствено към 45 дни или два пъти по-малко време, в сравнение с преди. Има и доста хотели и чайни, където да се свикне с разредения въздух.

За едно нанагорнище чуждестранният алпинист заплаща най-малко 40 000 евро, пресмята американският планинар и блогър Алън Арнет. Това включва таксата за позволение от непалското министерство на туризма, което в пиковия пролетен сезон коства към 10 000 евро.

Заплащат се още оборудването, бутилките с О2, вътрешните полети, настаняването, храната, както и услугите на локалните помощници, така наречен шерпи, които водят в планината, носят багажа и готвят. Предлага се и ВИП нанагорнище на Еверест, което излиза до 100 000 евро. То може да включва частни готвачи, първокласно настаняване, хеликоптер, огромен екип помощници, които носят до 200 килограма багаж, както и фотограф.

Ками Рита споделя, представен от ZDF, че от време на време се появява дефицит на локални планински водачи и носачи. Особено по-младото потомство в планините е по-малко склонно да рискува живота си. В същото време един планински лидер може да завоюва най-малко 3500 евро на сезон, съгласно калкулации на шерпите. Това е над два пъти повече от годишния приход на средностатистическия гражданин на Непал.

Боклук и размразяване на ледове по пътя нагоре

С по-лесния достъп до Еверест, се появяват и присъщите проблеми. " Повишаването на температурата в региона на Хималаите е по-високо от междинното равнище за света, заради което снегът и ледът се топят бързо, планините почерняват, ледниците се топят, а езерата пресъхват ", споделя известният шерпа Анг Тшеринг, който от години e деен в битката против последствията от смяната на климата. 

Американско изследване, представено от ARD, е стигнало до извода, че през последните 30 години ледниците на Еверест са изгубили ледени маси, които са били на 2000 години. " В предишното разтопявахме леда на глетчера, с цел да пием вода. Днес ние към момента пием вода, само че тя към този момент е разтопена - в езерцата в близост ", споделя шерпът Фурба Тенджинг, който неотдавна е изкачил върха за 16-и път.

Преди 70 години покривът на света е бил още по-заледен. Първото сполучливо нанагорнище на Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей в действителност е бил деветият опит за подчинение на Еверест,посочва ARD.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Невероятното достижение на 17-годишната алпинистка Мрика Никши

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР