Новото за мисията в сравнение с предходните е, че в

...
Новото за мисията в сравнение с предходните е, че в
Коментари Харесай

Малката космическа совалка на американските ВВС излита този месец

Новото за задачата спрямо предходните е, че в задния завършек на “Х-37В ” ще бъде прикачен за пръв път сервизен модул, допускащ провеждането на доста повече научни и софтуерни опити спрямо предходните пет задачи. Иначе самата совалка е дълга 8.9 метра и тя също има товарен отсек.

“Един от тези опити съставлява тестова плака, с която ще бъде изучена реакцията на подбрани значими материали към изискванията на космоса ”, оповестява секретарят на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Барбара Барет. “Вторият от тях е обвързван с проучването на въздействието на околната радиация върху семена. Трети опит, основан от Военноморската изследователска лаборатория, преобразува слънчевата мощ в микровълнова сила, след което ще бъде проучено излъчването на тази сила към Земята ”.

Експериментът по материалознание и този с проучването на семена са поръчани от НАСА.

Още една фотография на галактическия аероплан “X-37B ”, който бива подготвян за изстрелване този месец. Credit: Boeing

Мини-совалката на Военновъздушни сили на Съединени американски щати “Х-37В ” неведнъж бива наричана “топ-секретна ”, въпреки че това определение не е напълно подходящо за плана. Макар че несъмнено в товарния отсек се организират секретни опити за потребностите на американските военни, самата совалка не е. Най-малкото разполагаме със фотоси от предстартовата подготовка.

Програмата “Х-37В ” е стартирана през 1999-та година и първото изстрелване е извършено през 2010-та. Оттогава насам мини-совалката организира полети с все по-голяма дълготрайност, като рекордният е 780 дни и завършва през октомври предходната година. Това е удивително достижение, още повече, че галактическият аероплан е планиран единствено за 270-дневни експедиции. Тепърва следва да забележим дали и този връх ще бъде строшен.

За потребностите на изстрелването на мини-совалката този път ще се употребява ракета “Атлас 5 ” на Юнайтед Лонч Алайънс. Иначе тя е агностична по повод на носителя, била е изстрелвана и с ракета “Фолкън 9 ” на СпейсЕкс. 

За повече информация: Военновъздушни сили на Съединени американски щати

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР