Новото служебно правителство на България е факт. В 9:22 ч.

...
Новото служебно правителство на България е факт. В 9:22 ч.
Коментари Харесай

Новият служебен кабинет е факт. Изборите и управление на кризите са основните му приоритети |

Новото служебно държавно управление на България е реалност. В 9:22 ч. министрите поставиха клетва в президентството.

Съставът му повтаря в огромна степен досегашния. Промените са три. Нови са министрите на финансите, на стопанската система и на превоза.



В 9 ч. министрите към този момент се бяха строили в залата. Четири минути по-късно в нея влезе президентът Румен Радев и прозвуча химнът на Република България.

След края му президентът даде позитивна оценка на работата на досегашния екип в Министерски съвет.

„ Събрах ви, с цел да ви благодаря за напъните и резултатите и да назнача новото служебно държавно управление. Можем да погледнем с задоволство към месеците, през които носихме отговорност за ръководството на България. “

Радев уточни като триумфи на служебния кабинет провеждането на почтени избори с „ фрапантно понижаване на купения избор “; разкриването на „ тежко завещание “ и битка с „ олигархичния модел на ръководство “; „ разрухата в обществените системи “; „ беззаконието в огромните инфраструктурни планове “.

Кабинетът осветлил „ голям брой корупционни схеми “, за които сезирал прокуратурата, и се противопоставил на „ модела на превзетата страна “, задвижил контролните й системи, постигнал рекорден стопански растеж и исторически ниска безработица; засилил обществената политика към най-уязвимите.

„ След 13 години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите “ – съобщи президентът и похвали кабинета си, че извел пенсионерите над формалната линия на беднотия.

Правителството му усъвършенствало Плана за възобновяване, който бил в „ насипно положение “; защитил „ последните девствени плажове по българското Черноморие “; овладяло рецесията в енергетиката; провело присъственото образование в училище; преодоляло голямото закъснение при разплащането на плановете на Държавен фонд „ Земеделие “.

„ Този модел на ръководство е капитал за политическото бъдеще на родината. Той е стъпка напред “ – съобщи Радев, съгласно който служебните министри са върнали част от доверието на българските жители във властта. Политическата класа обаче не се възползвала от това.

„ За страдание, политическата класа не възприе модела на служебното държавно управление и посланията на обществото. Народно събрание не съумя да излъчи постоянно държавно управление в условия на рецесия. (...) За пръв път сме в обстановка едно служебно държавно управление да наследява друго “, уточни Радев.

Той предизвести новия длъжностен кабинет, че „ разграждането на олигархичната система изисква доста старания “ и против тях „ ще не престават да се хвърлят големи запаси “, измежду които включи парите и медиите на „ хора, които имат страната за своя бащиния “. Те „ ще ви провеждат митинги, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на остарялата власт “. Върху министрите щели да се „ изсипят следствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и непросветеност “, сподели президентът.

Сред тези последици той уточни „ рецесията в енергетиката и цената на тока " ; " хаоса и неналичието на правда в пътното строителство, които лишиха хиляди почтени служащи от възнаграждение " ; " като компрометираната още първоначално имунизация “.

" Знам, че държавно управление без парламент няма потенциал да взема стратегически решения, да извършва стратегически задания, само че времето не чака , по тази причина аз чакам от вас, наред с укрепването на държавността и подготовката на идващите следващи избори, вие да продължавате с рационални стъпки за излизане от рецесията и възстановяване на живота на хората; да работите с мисъл за бедните и слабите, да набележите явен небосвод за ускорено развиване и рационализация на страната. В този комплициран за цялото ни общество миг моят избор още веднъж е върху вас, по тази причина с декрет №244 назначавам служебно държавно управление от през днешния ден “, сподели още президентът.

Новите лица

За трите нови лица в държавното управление Румен Радев уточни:

Валери Белчев  (финанси) има „ впечатляващо обучение и богат опит във финансовата сфера, с основна роля за образуването на Фонда на фондовете “; за Христо Алексиев  (транспорт)– че е управлявал огромните сполучливи инфраструктурни планове, че е спрял концесията на летище София, „ поради порочния метод към нея “, само че вметна: „ Дали обаче този метод не беше прибавен още веднъж? Трябва да търсим отговор всички ние. “ Новият стопански длъжностен министър Даниела Везиева президентът дефинира като човек с опит в обществените финанси, доскорошен консултант на министъра на стопанската система.

Приоритети

Управлението на страната продължава без Народно заседание до изборите на 14 ноември, само че измежду главните задания на служебният кабинет ще да приготви проектобюджет на страната за 2022 година

След Радев думата взе служебният министър-председател Стефан Янев, който остава отпред и на новия кабинет.

„ Благодаря за доверието и оценката. Доверие, което от името на новоназначения длъжностен кабинет давам обещание да бъде целесъобразно по най-хубавия метод “, сподели Янев и благодари на сътрудниците си за добре свършената работа и екипността.

Освен фокус върху организацията на почтени и транспарантни избори той уточни върху какво още ще се съсредоточат с министрите му.

„ Предстоящите месеци няма да бъдат леки. Предстоят тежки месеци и ще бъде належащо да се поставят още повече старания, тъй че проблемите на жителите да бъдат решени по най-хубавия метод и да се ръководят дейно наличните към този момент рецесии, както и да се предотвратяват трендовете за появяването на нови такива.

Служебният кабинет ще постави всички старания ползите на българските жители да бъдат предпазени по най-хубавия метод “, сподели той и добави: „ Ако би трябвало с една дума да обобщя това, което ни стимулира при встъпване в служба, думата е отговорност. (...) Ще продължа да работя съзнателно и отговорно в полза на страната си, тъй като идеята е една – това е България и нейното благоденствие ".

В 9:22 ч. новият длъжностен кабинет постави клетва, след което президентът се ръкува с всеки от новоназначените.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР