Новото правителство с премиер Николай Денков обеща да спазва принципите

...
Новото правителство с премиер Николай Денков обеща да спазва принципите
Коментари Харесай

"Репортери без граници": Новото правителство рискува да подкопае свободата на пресата

Новото държавно управление с министър председател Николай Денков даде обещание да съблюдава " правилата на правовата страна, успеваемостта (...) прозрачността (...) и устойчивостта на корупцията ". Въпреки това, незабавно откакто новото болшинство пристигна на власт в тази измъчвана от корупция страна, то бе на път да подкопае точно тези полезности, като нападна правото на информация.

Това е част от позицията на за ограничение достъпа до информация. Впоследствие от партията се разграничиха от концепциите на сътрудника си.

Организацията приканва ръководещото болшинство изрично да отхвърли поправките и да покаже благосклонност, като одобри позитивни ограничения за публицистиката.

" Репортери без граници " подлагат на критика концепциите за заявителите да има изискване за " легален интерес " и " принадлежност към локалната общественост ". Според тях това би означавало, че публицист с местопребиваване в София няма да може да получи достъп до сметките на различен град, макар че информацията е избрана като социална по закон. " Освен това изключването на основни счетоводни документи от обсега на закона ще лиши публицистите - а по индиректен път и обществеността - от правото да ревизират фактури и квитанции, издадени от кметството или друга институция ", обръщат внимание от организацията.

" След две години безучастие от страна на българската страна във връзка с свободата на печата, упованията са огромни. Но държавното управление на Николай Денков рискува да пропусне тази решаваща опция за българските жители. Призоваваме новото болшинство изрично да отхвърли поправките, които лимитират достъпа до социална информация. Нуждаем се и от доказателство за благосклонност под формата на позитивни ограничения за публицистиката ", разяснява в позицията на организацията Павол Шалай, който е шеф за Източна Европа и Балканите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР