Новото правило за връщане на паралелките в клас отваря широко

...
Новото правило за връщане на паралелките в клас отваря широко
Коментари Харесай

Правилото за 30% съгласни с тест връща в клас децата от малц...

Новото предписание за връщане на паралелките в клас отваря необятно вратата на учебните заведения с централизация на възпитаници от уязвими групи. При тях процесът с тестването за коронавирус потегли най-трудно, а в това време възпитаниците им понасят най-големи негативи от образованието онлайн.

Ситуацията се трансформира, откакто в сряда влиза в действие смъкнатият предел. Вместо 50% към този момент е задоволително 30 на 100 от фамилиите в паралелката да са подали декларация за единодушие децата им да се изследват един път седмично за коронавирус. Ако този дял е доближат, искащите могат да се върнат присъствено.

При по-ниския предел единствено в ОбУ „ Пенчо Славейков “ в „ Столипиново “ в класните стаи ще се върнат най-малко 12 паралелки. В още няколко не доближават по една-две заявления, а подаването им продължава.

Стартът в тези общности бе изключително сложен поради предубежденията и страховете на родителите, които в всеобщия случай са с невисок обществен и учебен статус. В някои образователни заведения с такава специфичност в началото не се върна нито една паралелка. ОбУ „ Пенчо Славейков “ почнало с едвам 3.

Организирахме първото тестване във физкултурния салон и прилежаща класна стая на първия етаж, при отворени прозорци, а родителите стояха извън и гледаха какво се случва.

Щом се убедиха, че няма нищо обезпокоително, още от идващия ден заваляха заявления за единодушие “, споделя директорката инж. Христина Димитрова. Към днешна дата в класните стаи са 9 от 18-те паралелки в начален стадий. Днес се върнали съвсем всички седми класове, а от сряда се възвръщат занятия и за доста от учениците от прогимназиален и първи гимназиален стадий. Така присъствено ще учат минимум 25 от всички 36 паралелки, като наклонността е още разширение на обсега.

Трудна е хибридната форма, когато учителят е пред дъската с децата, а други са вкъщи пред устройствата, признават от школото. Но не престават напъните за пълноценно включване в образователния развой, в това число с носене на материали от врата на врата. Тази година образователното заведение раздало доста техника и купило карти за интернет. Това обаче не оказва помощ в региона на последна спирка, където стотици нелегално издигнати къщи са на един адрес - „ Шумен “ 35, нямат канализация и електричество, едвам се крепят на самоделните си структури от шперплат и балатум.

За първи път имаме вземане предвид с малцинството, като се дава опция да се извърши волята на 30-те %,

удовлетворен е и шефът на ОУ „ Петър Бонев “ в Перущица - Бойко Иванов. Там зародило напрежение в някои паралелки, където има по-начетени родители и те дали единодушие за тестване, само че в последна сметка децата останали по домовете си поради отпора на останалите, тъй като не били достигнати 50%. Тези родители бяха в правото си, когато обявиха, че ще търсят различни благоприятни условия за присъствено образование, в това число в други образователни заведения, споделя шефът. Счита, че мярката със смъкването на прага е навременна, дори закъсняла. От една страна, отстранява момента на неправда, от друга, е причина още доста паралелки да покрият условието и да се върнат в клас. В резултат на него в ОУ „ Петър Бонев “ от на следващия ден в класните стаи ще са към 75% от учениците, преди този момент присъствено бяха 25 на 100.

Ще отчетем позитивен резултат в процеса на връщане, само че занапред ще наблюдаваме просветителните последствия от онлайн уроците, угрижен е Бойко Иванов. Някои възпитаници употребяват образованието онлайн като предлог да не се включват. Това натрупа незадоволеност у учителите, които след това би трябвало да дават самостоятелни съвещания за наваксване. Те са натоварени и с тестването, тъй като доброволците се броят на пръсти. А и да има искащи, множеството не покриват условието за зелен документ.

Разписан е проект за обща поддръжка в границите на месец-два за децата, с цел да се реализира минимумът за сполучливо довеждане докрай, само че опитът демонстрира, че насъбраните дефицити са мъчно преодолими. Отделно върви и миграцията - фамилиите отпътуват в чужбина, връщат се след Нова година и спирането на децата основава още по-големи проблеми.
Свързани вести Свалят прага: Паралелките ще учат присъствено при 30% съгласни на тестване
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР