Новото коалиционно правителство на Австрия продължава плановете си за даване

...
Новото коалиционно правителство на Австрия продължава плановете си за даване
Коментари Харесай

Австрия обеща да се допита до Италия за плана си да раздава паспорти в Южен Тирол

Новото съдружно държавно управление на Австрия продължава проектите си за предоставяне на поданство на немскоезичното малцинство в Италия, само че дава обещание да се допита до Рим по този план, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Планът за двойно поданство за северния италиански район Алто Адидже бе включен в оповестеното през уикенда съдружно съглашение сред консервативната Народна партия на канцлера Себастиан Курц и крайнодясната Партия на свободата.

Италианските политици към този момент осъдиха това желание и го нарекоха демонстрация на шовинизъм. Те обявиха, че това ще заплаши деликатния етнически баланс в самостоятелния район Алто Адидже, прочут и като Южен Тирол.

Курц съобщи, че този проект, за който от дълго време упорства Партията на свободата, цели само да насърчи съдействието сред европейските страни.

" Това е нещо, което ние естествено планираме да вършим единствено в тясно съдействие с Италия и държавното управление в Рим ", увери Курц на взаимна конференция с водача на Партията и свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе след първото съвещание на държавното управление им.

Алто Адидже е отстъпен от Австрия на Италия след Първата международна война. Въпреки опитите на фашисткия деспот Бенито Мусолини да засели там хиляди етнически италианци през 20-те години, немскоезичните поданици към момента са повече от италианците в съответствие към две към едно.

Италианците и немскоезичните в района имат обособени учебни заведения и нормално посещават разнообразни питейни заведения и заведения за хранене. Регионът обаче се радва на необятна автономност и великодушни дотации от Рим, което оказва помощ за намаляване на сепаратистките настроения в провинцията.

" В държавната си стратегия ние се съобразихме с желанието на южните тиролци, което бе изразено от всички партии в Южен Тирол и от самото провинциално държавно управление на Южен Тирол ", посочи Курц.

Щрахе уточни, че Италия към този момент има сходна самодейност за италианските малцинства в Словения и Хърватия. В уеб страницата на италианското външно министерство са разказани изискванията, при които хора, останали без поданство, откакто някои територии станаха част от Югославия, могат да аплайват за италиански паспорт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР