Новото австралийско правителство оповести днес планове за по-големи разходи за

...
Новото австралийско правителство оповести днес планове за по-големи разходи за
Коментари Харесай

Австралия увеличава разходите, за да стимулира забавящата се икономика


Новото австралийско държавно управление оповести през днешния ден проекти за по-големи разноски за фамилиите, възрастните хора, защитата и тихоокеанските си съседи на фона на забавянето на стопанската система поради нарасналите лихви, инфлацията и унищожителните наводнения, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Финансовият министър Джим Чалмърс показа първия годишен бюджет на своята лявоцентристка лейбъристка партия за данъчната година, почнала през юли. Това е първият бюджет на лейбъристко държавно управление от девет години и и идва на фона на напъните на Австралия да се оправи с невижданите нива на дълга, които набъбнаха по време на пандемията. 

Калмърс съобщи, че покачващата се инфлация е изиграла съществена роля върху икономическия му проект. Според прогнозите инфлацията ще удари пик от 7,75 на 100 до декември и ще остане по-висока за по-дълго време, в сравнение с се очакваше в началото. 

" Все още сме оптимистично настроени за бъдещето на стопанската система  ни и на страната ни, само че няма смисъл да твърдим, че няма да се сблъскаме с компликации в кратковременен проект, с които би трябвало да се оправим ", съобщи той. 

За да бъде утвърден бюджетът от Народното събрание, ще са нужни някои взаимни отстъпки. 

Предходното консервативно държавно управление предвиждаше в последния си бюджет през март недостиг от 78 милиарда австралийски $  (49 милиарда американски долара) за тази данъчна година. 

Новото държавно управление понижава повече от на половина тази прогноза до 36,9 милиарда австралийски $ (23,3 милиарда долара) посредством главно на изключително високите разноски за първични материали в това число за желязна руда и въглища. Очаква се обаче дефицитът още веднъж да нарасне, когато цените на суровините се възстановяват. 

Според прогнозите стопанската система ще нарасне с 3,25 на 100 през настоящата фискална година преди да се свие до 1,5 на 100 през 2023-24 година или с  един процентен пункт по-малко от мартенските предвиждания, защото по-високите лихви са блъснали разноските на потребителите.  Брутният вътрешен артикул ще нарасне до 2,25 на 100 през 2024 -2025 година и до 2,5 по-късно. 

Чалмърс съобщи, че по-малкото разноски на семействата са " доста тревожно развиване " и неизбежно след шест следващи месечни покачвания на лихвите тази година. 

Предложеният бюджет ще помогне на фамилиите да се оправят с по-високите разноски, увеличавайки дотациите за грижа за децата и последователното увеличение на платения наставнически отпуск от 18 на 26 седмици до 2026 година. 

Според държавното управление сходни разноски за фамилиите покачват продуктивността на родителите.

В оферти бюджет са планувани и 213 милиона австралийски $ (135 милиона американски долара) за спомагателни разноски за защита на Украйна през идните пет години.

Бюджетът предлага и спомагателни 900 милиона австралийски $ (570 милиона американски долара) помощи за Тихоокеанския район и 470 милиона австралийски $ (297 милиона американски долара) за Югоизточна Азия. 

Австралийската стопанска система се утежни в допълнение след месеци на дъждове, които наводниха по-голямата част от Югоизтока на страната, навредиха на приходите от износа на фермите и покачиха инфлацията заради дефицита на плодове и зеленчуци. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР