Новост в програмата Хоризонт 2020“ е въвеждането на пилотен проект

...
Новост в програмата Хоризонт 2020“ е въвеждането на пилотен проект
Коментари Харесай

ЕС ще стимулира революционните иновации

Новост в програмата „ Хоризонт 2020 “ е въвеждането на пилотен план за финансиране с еднократни суми

Програмата „ Хоризонт 2020 “ ще бъде ориентирана в по-голяма степен към стимулиране на революционните нововъведения, създаващи пазари

В идващите три години Европейската комисия ще оползотвори 30 милиарда евро по програмата на Европейски Съюз за финансиране на научните проучвания и нововъведенията „ Хоризонт 2020 “, включително сумата от 2,7 милиарда евро за пускане на Европейския съвет по нововъведенията.

„ Хоризонт 2020 “ с бюджет 77 милиарда евро за седем години поддържа високите научни достижения, в частност значими пробиви като откриването на екзопланети и гравитационните талази. В интервала 2018-2020 Комисията ще се концентрира върху по-малко на брой, само че значими въпроси, като миграцията, сигурността, климата, чистата сила и цифровата стопанска система. Програмата ще бъде ориентирана в по-голяма степен към стимулиране на революционните нововъведения, създаващи пазари.

Европейския съвет по нововъведенията ще активизира 2,7 милиарда евро за поддръжка на високорискови, само че многообещаващи нововъведения за основаване на пазарите на бъдещето. Освен това „ Хоризонт 2020 “ ще употребява по-пълноценно своите награди „ Наемате ли се с това предизвикателство? “ за намиране на революционни софтуерни решения на неотложни проблеми, с които се сблъскват жителите.

В работната стратегия за 2018-2020 година попадат няколко целта:

Нисковъглеродно и стабилно на промените на климата бъдеще: 3,3 милиарда евро;

За планове в областта на чистата сила ще бъдат заделени 2,2 милиарда евро в четири взаимосвързани области: възобновими енергийни източници, енергийно ефикасни здания, електромобилност и решения за предпазване на сила, включително 200 милиона евро за поддръжка на развиването и производството в Европа на идващото потомство електрически акумулатори.

Същевременно „ Хоризонт 2020 “ ще продължи да финансира проучванията, провеждани от теоретичен интерес (т.е. научни проучвания, които нямат директно практическо приложение). Годишната работна стратегия на Европейския научноизследователски съвет за 2018 година, призната през август, ще разреши подкрепяне на откриватели с изключителни постижения със сума в общ размер на съвсем 1,86 милиарда евро.
още по тематиката
За дейностите по програмата „ Мария Склодовска-Кюри “, които финансират стипендии за откриватели на всички стадии от тяхното професионално развиване, се дават общо 2,9 милиарда евро за интервал от три години.

С новата работна стратегия се ускорява също по този начин интернационалното съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията. В нейните рамки ще бъдат вложени над 1 милиард евро в интерес на 30 водещи начинания в области от взаимна изгода. Примерите включват взаимна работа с Канада в региона на персонализираната медицина, със Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Сингапур и Австралия в региона на автоматизацията на автомобилния превоз, с Индия по провокациите по отношение на водата и с африканските страни в региона на продоволствената сигурност и възобновимите енергийни източници.

Новост е въвеждането на пилотен план за финансиране с еднократни суми, което се явява по-лесен метод за даване на финансова поддръжка на участниците. С него фокусът на предварителните инспекции ще бъде преместен от финансовия надзор към научно-техническото наличие на плановете.

Програмата отбелязва основна смяна в насърчаването на отворената просвета посредством прекосяване от публикуването на резултатите от научните проучвания в научни изявления към шерване на знанията на по-ранен стадий от научноизследователския развой. Отворената просвета ще бъде подкрепена с 2 милиарда евро, като 660 милиона евро ще бъда предопределени за Европейския облак за отворена просвета, за Европейската инфраструктура за данни и за високопроизводителни изчислителни технологии.

„ Хоризонт 2020 “ е най-голямата в историята рамкова стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения, като 7-годишният ѝ бюджет е на стойност 77 милиарда евро (2014-2020 г.). Научни откриватели в границите на „ Хоризонт 2020 “ способстваха за значими открития като екзопланети, частицата Хигс бозон и гравитационните талази, а минимум 19 носители на Нобеловата премия получиха финансиране от Европейски Съюз за научни проучвания преди или след присъждането на премията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР