Новосъздаденото звено между МВР и прокуратурата ще бори наркотиците и

...
Новосъздаденото звено между МВР и прокуратурата ще бори наркотиците и
Коментари Харесай

Звеното между МВР и прокуратурата вече хвана 611 души за дрога и 406 за каналджийство

Новосъздаденото звено сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата ще бори опиатите и незаконната миграция. То към този момент е задържали 611 души за дрога и 406 за каналджийство, оповестиха прокурор Илиян Рангелов от Върховната касационна прокуратура, зам. шефът на ГДБОП Димитър Кангалджиев и началникът на Криминална полиция Ангел Папалезов. 

Звеното бе основано със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов и краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов. В него вземат участие антимафиоти, служители на реда и прокурори от ВКП. Целта е да обезпечават връзка на проверяващите с способените прокуратури.

" Така ще се подсигурява събирането на задоволително годни и безапелационни доказателства за наказание на причинителите. Целта е да се обърне внимание на оперативните служби и проверяващите органи при работата по тези каузи ", уточни Рангелов. 

Той обърна внимание, че закононарушенията, свързани с дрога, генерират и друга престъпност. Дрогирани убиват, крадат, с цел да си обезпечат пари за опиати и вършат тежки произшествия, напомни той.

Имало е 401 акции от основаването на звеното, 611 души са арестувани, 21 лаборатории да разрушени, а следствията са 479.

Кангалджиев описа и за рабититата в Търговище лаборатория. Тя била движена от чужденци. Можела да обработва към 1000 литра прекурсори на седмица, които по-късно да се трансфорат в синтетични опиати - метамфетамин. Имала и специфична вентилация, а прекурсорът коствал 2000 лв. за литър. Преработен в метамфетамин стигал от 9000 до 11 000 евро у нас и 12 хиляди до 13,5 хиляди евро в чужбина. Задържани са трима души от Нидерландия.

502 са акциите против незаконната миграция, арестувани са 3700 души чужденци. Те са главно от Афганистан, Пакистан и Сирия. 406 са арестуваните каналджии, има 220 следствия, регистрира шефът на Криминална полиция Ангел Папалезов.

Той описа, че каналджиите сами оферират услугите си в затворени групи във фейсбук и депеша. Постоянно се обменя и информация с Европол. Имало над 100 чужденци, които у нас се занимавали с каналджийство.

206 са импортираните обвинителни актове, импортирани в съда за каналджийство, единствено през август. Има и формирани 202 нови следствия. При закононарушенията за дрога са 208. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР