Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна от

...
Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна от
Коментари Харесай

Новите безработни тази година с близо 145 000 по-малко от 2020 г.

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда в цялата страна от началото на годината досега са с близо 145 000 души по-малко спрямо 2020 година Това сочат данните от профилираното наблюдаване на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта на пазара на труда, предава БНР.

Данните от наблюдението демонстрират, че от 28 декември 2020 година до 19 декември 2021 година новорегистрираните безработни са малко над 273 хиляди души, а от края на декември 2019 до декември 2020 година 418 хиляди души. В същото време почналите работа посредством бюрата по труда са надлежно 249 220 хиляди души.

В последната следена досега седмица, 13-19 декември 2021 година, продължава наклонността, която стартира през лятото, новорегистрираните безработни да са повече от почналите работа. Те са надлежно 4440 и 2800 души. Въпреки това през втората година от пандемията се регистрира усъвършенстване на обстановката на пазара на труда спрямо 2020 година.

" Първоначалният потрес, който имаше от пандемията и напрежението в работодателите и в хората, които са били на несигурни работни места, да се записват като безработни и да си подсигурят месечен приход, през втората година на пандемията към този момент го няма. Самите хора, самият бизнес, страната към този момент някак си се срещна с това какво се случва на пазара на труда, тази цикличност на затваряне и отваряне на бизнеса и ограниченията, несъмнено, които се подхващат ", разяснява основният специалист по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова.

Наскоро от Агенцията по заетостта оповестиха резултатите от завършилото второ за 2021 година национално представително анкетно изследване измежду дейните работодатели в България за потребностите им от работна мощ в кратковременен проект. Резултатите демонстрираха, че българският бизнес ще има потребност от 194 000 служащи и експерти с умения и познания в разнообразни професионални посоки. Най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, служащите в хранително-вкусовата индустрия, операторите в производството на облекло, заварчиците, служащите в озеленяването, оперативните счетоводители. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР