Новоразработени слънчеви панели могат да самопоправят от щети, нанесени от

...
Новоразработени слънчеви панели могат да самопоправят от щети, нанесени от
Коментари Харесай

Нови слънчеви панели могат да се самопоправят в Космоса

Новоразработени слънчеви панели могат да самопоправят от вреди, нанесени от галактическата радиация. Това изобретение дава обещание да направи източниците на сила за спътници и галактически кораби по-устойчиви и надеждни в бъдеще.

Вид слънчев панел, прочут като перовскитна слънчева клетка (PSC), към този момент потвърди своя капацитет за галактически приложения: той е лек и относително наличен за направа и преобразува слънчевата радиация в електричество с висока успеваемост.

Панелът обаче би трябвало да издържи и на високоенергийния бараж от протонни частици в космоса. Изследователите от Университета в Сидни и Центъра за ускорителна просвета в Австралия, които са създатели на новото изследване, считат, че са намерили решение.

" На тези орбити галактическият хардуер ще бъде изложен на протонна радиация. Затова в полза на всички е да се оцени радиационната непоклатимост на PSC “, пишат откривателите в оповестения документ.

В лабораторни условия, които симулират въздействието на протонната радиация в продължение на десетки или даже стотици години, откривателите тестват ултратънки субстрати за слънчеви кафези, подобаващи за потребление в спътници, като за първи път материали с тези свойства са изпитвани по този метод.

Експериментите откриват че материалът за транспорт на дупки (HTM) в PSC е от решаващо значение за това какъв брой повреди може да понесе и какъв брой добре може да се възвърне. HTM улеснява придвижването на дупките (отсъствието на електрони) в слънчевите кафези, като им разрешава да останат разграничени и да се създава електричество.

Специалистите потвърждават, че два съответни типа HTM и един тип допант (модифициращо вещество, прилагано към HTM) устояват на протонната радиация най-добре. Ако бъдат настроени деликатно, HTM могат да разрешат на панелите да се самовъзстановяват и да възстановяват своята успеваемост до 100 %.

Това „ излекуване “ се прави посредством развой на отгряване или използване на топлота във вакуум, който може да се зарежда от Слънцето. На доктрина слънчевата радиация може да поправи тези слънчеви кафези и да ги зарежда.

За да се реализира това, ще са нужни още доста проучвания, само че актуалното изследване демонстрира, че е допустимо - че един ден бихме могли да имаме галактически кораби, захранвани от слънчеви панели, които могат да се ремонтират сами. Като се имат поради високите разноски за полети в космоса, откритието може да е от голямо значение.

" Надяваме се, че прозренията, получени вследствие на тази работа, ще оказват помощ на бъдещите старания за създаване на евтини леки слънчеви кафези за бъдещи галактически приложения ", споделя наноученият Анита Хо-Байли от Университета в Сидни.

Изследването е оповестено в Advanced Energy Materials.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР