Новоизбраното 48-о Народно събрание блокира още преди да е започнало

...
Новоизбраното 48-о Народно събрание блокира още преди да е започнало
Коментари Харесай

Парламентът блокира преди да започне работа

Новоизбраното 48-о Народно заседание блокира още преди да е почнало работа, откакто повече от пет часа не можа да избере ръководител на първото си съвещание. Двете най-големи по бройка парламентарни групи - на ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", влязоха в позиционна война, отказвайки да правят отстъпка от издигнатите от всяка от тях кандидатури, а позициите на останалите групи не разрешиха да се събере нужното болшинство.

Депутатите откриха краткотрайно решение на проблема като прекъснаха работа и официално на следващия ден ще продължат първото си съвещание. Причината е, че съгласно Конституцията още на него би трябвало да има излъчено управление на Народното събрание и да се образуват парламентарните групи. Едва по-късно може да бъде задвижена процедурата по лъчение на постоянно държавно управление.

Заседанието мина в изискванията на последна борба сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " и без знак, че може да се търси някакъв компромис както за избор на ръководител на Народното събрание, по този начин и за някакъв тип парламентарно болшинство, което да обезпечи опция за постоянен кабинет. След като неколкократно прикани за търсене на единодушие, ГЕРБ разгласи, че няма да прави отстъпки и настоя за поддръжка на претендента ѝ Росен Желязков, базирайки се на традицията спечелилият в изборите да излъчи ръководител. " Продължаваме промяната " обаче отхвърли да отдръпна номинацията на Никола Минчев, за който авансово беше известно, че ще гласоподава и " Демократична България ". При първото гласоподаване Желязков имаше и поддръжката на Движение за права и свободи, само че не събра нужните 121 гласа. След голям брой спирания на съвещанието и оповестяване на нова процедура двамата още веднъж се изправиха един против различен, само че с извънредно непълен брой гласове за избор.

Опитите за лъчение на ръководител ще продължат на следващия ден заран. ГЕРБ към този момент заявява, че още веднъж ще предложи Желязков, както и че не е склонна да трансформира разпоредбите за избор, с цел да улесни решението. От партията настояват, че изключват и игри с кворума, при които някоя от групите да не взе участие в гласуването, намалявайки нужните гласове за избор. От " Продължаваме промяната " довечера отказваха да разясняват еднопосочно дали биха отдръпнали номинацията си. След края на съвещанието през днешния ден към този момент бяха стартирани разнообразни разновидности - от ротация на двата кандидати ( " Демократична България " ) до лъчение на единствено една кандидатура на председателския съвет, към да се сплоти пленарната зала ( " Български напредък " ).

Сблъсъците към кандидатурите за ръководител оставиха на назад във времето посланията от съвещанието, в което президентът настоя Народното събрание да не приема решение за даване на оръжие за Украйна, а в това време настоя да се гласоподава без закъснение предлагането на служебния кабинет за покупката на нови осем изтребителя за армията. Партиите като цяло повториха позициите си по основните тематики. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР