Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще поиска от Конгреса

...
Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще поиска от Конгреса
Коментари Харесай

Байдън развързва държавната кесия

Новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън ще изиска от Конгреса да утвърди ограничения в размер на 1.9 трлн. щ. $ за неотложно подкрепяне на изумената от пандемията стопанска система на Съединени американски щати. Което евентуално ще провокира остра съпротива от страна на републиканците поради разточителните разноски, включени в пакета.

Представеният на 14 януари план, наименуван "Американски избавителен проект ", планува 400 милиарда $ за ръководство на COVID-19, над 1 трлн. $ под формата на директни облекчения и 440 милиарда $ за общините и бизнеса. Той е над два пъти по-щедър от утвърждения през предишния месец фискален пакет от двете камари на Конгреса, който беше интензивно нападнат и оспорван от Доналд Тръмп.

Някои от ограниченията, в това число паричната помощ за щатските и районните управи и за опазване на здравето, евентуално ще изскват утвърждението на 60 членове на Сената, който е поделен поравно (50/50) сред демократи и републиканци, а решаващият глас е на вицепрезидента Камала Харис. Средствата за компенсациите за безработица, паричните тласъци за семействата и евентуално минималната заплата, биха могли да минат с нормално болшинство като специфичен бюджетен инструмент.

В избавителния проект са заложени 350 милиарда щ. $ за щатските и районните управи, което е повече от два пъти над подкрепените от членовете на Републиканската партия 160 милиарда $ от миналогодишния компромис и под поисканите съвсем 500 милиарда $ от Нанси Пелоси и съпартийците й демократи.

По-важните детайли на "Американския избавителен пакет " са, както следва:

- 1400 щ. $ под формата на директните заплащания към американците, които, прибавени към към този момент утвърдените през предходна година 600 $, вършат по 2000 $ на пълновръстен гражданин;

- по 400 $ седмично спомагателни компенсации при безработица;

- нарастване на минималната отплата до 15 щ. $ на час;

- 130 милиарда $ в помощ на учебните заведения за възобновяване на присъствения образователен процес;

- 160 милиарда $ за финансиране на националната стратегия за имунизиране, тестване и други антипандемични мероприятия;

- 30 милиарда $ в поддръжка на наемателите и дребните притежатели на имоти;

- 25 милиарда $ за грижи за децата.

От екипа на Байдън настояват, че в проекта за стимулиране на националното стопанство са включени оферти на членове на Конгреса, както и на губернатори и на кметове, с които са били извършени съвещания през предишните седмици. Самият Байдън съобщи, че ситуацията изисква незабавни дейности.

Необходимотта от незабавна икономическа поддръжка бе доказана часове преди оповестяването на новия план за тласъци когато излезе формалната информация, че подадените през предходната седмица молби за компенсации при безработица са скочили най-рязко от март 2020-а насам. Почти 965 хиляди американци са поискали пари от страната - число, което надвишава бройките от най-тежките дни на рецесията през 2007-2009-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР