Новогодишната нощ се свързва с богата трапеза, забавление и гадаене

...
Новогодишната нощ се свързва с богата трапеза, забавление и гадаене
Коментари Харесай

Новогодишната нощ - богата трапеза, забавление и гадаене за следващата година

Новогодишната нощ се свързва с богата софра, развлечение и гадаене за идната година, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Иванка Църова от Троян. Тя е 30 години учител по ресторантьорство и хотелиерство в най-голямото приблизително учебно заведение в града - СУ " Васил Левски ", има и личен обект за хранене. По думите й празнуването на Нова година се свързва повече със развлечение, в сравнение с с храна. Въпреки това на трапезата има обилие от всичко, като знак на вярата, че идната година ще е по-добра и благополучна. В нощта против новата година се гадае и играе хазарт, защото това е показателно за късмета на индивида през идващата година, сподели още Църова. По думите й, обичаите на нашия народ са свързани най-вече с коледната софра, а Нова година не е била толкоз характерно отбелязвана.

В Троянския край сериозен ритуал, непокътнат в някои фамилии и до през днешния ден, е коленето на прасе по Коледа. В предишното регионът е бил безпаричен и всяко семейство е гледало по едно прасе за цяла година. " Това животно е било обгрижвано и е живеело много щастливо и скучно през всичките си земни дни. Тъй като тук земята е била бедна, фураж не е имало доста и прасетата са се хранели с жълъди, излишък от човешката храна, коприва, ябълки, картофи. В резултат на което месото и изключително сланината на прасето са придобивали неповторим усет, който е мъчно през днешния ден да намерим ", описа Иванка Църова.

Тя добави, че след като прасето е заколено, наложително се пие греяна троянска сливова ракия.

В Троянския край в дните след Коледа се коли прасе и се подготвя кървавица

В дните след Коледа се обработва доста подробно всичко добито от свинско месо и субпродукти, прави се кървавица. Тя се подготвя от почистените дебели вътрешности от прасето, които пълнят с нарязани на ситно субпродукти и кърваво месо. Добавя се ситно нарязана суха чушка, кромид и праз лук, чубрица, сол, черен пипер, джоджен и девесил, който е доста присъща фалшификация за Троянско. Някои поставят и сварен ориз. След това кървавицата се завързва доста добре и се подрежда в тенджера, залива се с вода и се вари на спокоен огън, описа експертът. По думите й готовата кървавица се употребява по разнообразни способи - студена като мезе или като главно ядене, да вземем за пример задушена с кисело зеле.

Друго, което се прави в дните сред Коледа и Нова година е бабе. Приготвя се от свинската глава с доста чесън и подправки - бахар, дафинов лист и др. Пълни се в свинското шкембе. В Троянско се употребява повече за мезе.

В тази връзка новогодишната софра главно е обвързвана с коледните обичаи, уточни Църова.

Особено внимание се обръща на сланината

В Троянския край изключително внимание се обръща на сланината, която се употребява целогодишно в доста ястия. В предишното се е слагала в дървен съд с доста сол, с свеж сняг вместо вода и с алена мръвка.

В днешно време в този регион сланината към момента е доста известна, защото избите са дълбоки и климатът е подобен, че разрешава освен целогодишно да се съхранява, а и две години. Колкото повече престоява единствено в сол в избата, толкоз по-вкусна става, изясни троянката.

На новогодишната софра не може и без баница с шансове

" Обичайно националните обичаи свързват новогодишната нощ с баницата с шансове, защото поверието е, че в нощта против новата година се гадае и играе
хазарт, защото това е показателно за шанса на индивида през идващата година. Баницата с шансове демонстрира каква ще бъде новата година и на какво ще се радваме ", уточни Църова.

Традицията е шансовете да са от дрян. Всяко стръкче със подобаващ брой пъпки значи нещо. " По моите мемоари в предишното наложително се слагаше здраве, в днешно време това е изключително настоящо. Моята баба слагаше и Бог, и Божа майка. Това значи благоденствие във всички сфери. Задължително се включваха в шансовете кокошките, воловете, къщата и стопанският двор. В съвремието ни воловете с каруцата ще бъдат сменени с нова кола. Всичко останало претърпява трансформация, с цел да настоящо и да подхожда на актуалния свят. Неотменно обаче се поставя обич, мир, благополучие и други ", сподели Иванка Църова.

По думите й в предишното се е гадаело и по орехите. При разчупването им по ядката се познава каква ще е годината. Ако орехът е добър, в случай че се извади ядката цяла, това значи благоденствие, цялостна къща, благополучие и така нататък

На трапезата за празника има и питка с паричка, както и на Коледа.

На своята празнична маса Иванка Църова ще сложи множество разядки - съветска салата, кьопоолу и други, за да може всеки да се радостни и от време в точния момент да хапва.

Гвоздеят на вечерта ще бъде новогодишната баница с шансове. " При посрещането на Нова година баницата слагаме в средата на масата и я завъртаме, с цел да има детайл на
хазарт, и всеки ще вземе парчето пред себе си със съответния шанс. Така ще знае какво го чака през новата година ", добави троянката.

По думите й не може и без новогодишното Дунавско хоро, което е неотменна част от традициите за Нова година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР