Ново увеличение на таксите предприемат част от банките у нас.

...
Ново увеличение на таксите предприемат част от банките у нас.
Коментари Харесай

Банките у нас отново вдигат таксите въпреки рекордните си печалби

Ново нарастване на таксите подхващат част от банките у нас. Ръстът при някои услуги е повече от двоен. Това се случва на фона на въведените от началото на месеца сметки за съществени интервенции без такси и комисионни, оповестява Българска национална телевизия.

Използването на банкови услуги от дълго време е неразделна част от всекидневието ни – за приемане на хонорари, извършване на покупки, спестявания или изпращане на пари на близки. Заедно с това идват и дребните такси, цени и комисионни, които могат да ни изненадат неприятно в края на месеца. От предишния месец част от банките в България още веднъж плануват нарастване на банковите услуги – най-много за касовите интервенции.

Ръстът на таксите не е предизвикан от срив в облагите, безапелационни са специалистите. Печалбата на банките към края на месец юли е рекордните над 2 милиарда лева, а до края на годината може да доближи 3 милиарда лева, сподели финансовият съветник Стойне Василев.

Според специалиста Деян Василев има напън към цифровизация на банковите услуги, а стремежът на финансовите институции е към все по-малко потребление на човешки запас, поради високите заплати, както и на все по-рядкото потребление на пари в брой.
През предходната година банките продължиха да усилват множеството си такси
Откакто лихвите паднаха на нулеви равнища, банките започнаха да печелят главно от такси. По публични данни на Българска народна банка банките събират към 100 типа такси.

Средната такса за междубанков превод на хартия е поскъпнала с близо 20% за една година. Скъпи са и касовите услуги, а внасянето на пари на каса също се таксува и възлиза на към 0.20% – 0.30% от сумата.

Тегленето от банкомат също е поскъпнало минимално и към края на 2022 година възлиза на приблизително 0.13% от сумата, само че не по-малко от 0.30 лева Същата интервенция, само че от АТМ на друга банка коства 0.18% от сумата, само че най-малко 1.39 лева, сочат данните на Българска народна банка.

Откриването на разплащателна сметка в офис на банката за година е поскъпнало доста – от приблизително 2.52 лева на 3.18 лева, а в случай че към нея има и дебитна карта – от 1.57 лева на 2.15 лева
Печалбите на банките порастват стремглаво – с 66% повече за първото полугодие
Според данни на българската национална банка, облагата на банковата система нараства до 1.7 милиарда лв. към края на първото полугодие на тази година. Това съставлява растеж от 66% или 672 млн. лв. по отношение на същия интервал на предходната 2022 година, която към този момент се считаше за рекордна в облагите на банките.
В ущърб на жителите
За страдание тези непристойно огромни облаги на банките са за сметка на българските жители, които са принудени да заплащат и получават всичко през тях. За задачата им се взимат големи такси, каквито няма в еврозоната. А това се случва под одобрителния взор на Българска народна банка.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР