Ново устройство, известно като Stentrode, има потенциала да промени бъдещето

...
Ново устройство, известно като Stentrode, има потенциала да промени бъдещето
Коментари Харесай

Мозъчни импланти ще могат да се поставят и с обикновена инжекция - Здраве

Ново устройство, известно като Stentrode, има капацитета да промени бъдещето на мозъчно-компютърните импланти, като се отдалечи от концепцията за мозъчна интервенция. Вместо да се разрязва черепът и да се слага там, Stentrode се вгради в огромна вена, известна като superior sagittal sinus, за разчитане на нервни сигнали, съобщава платформата Ripley`s, представена от БГНЕС.

Поради разположението на вената и процеса на оттичане на течността от мозъка към югуларната артерия, това разположение е идеалното място за имплантите, ръководени от мисълта, с цел да се даде опция на хората с парализа да ръководят помощни технологии единствено благодарение на своите мисли.

Едно от болесттите, които това устройство ще компенсира, е амиотрофичната латерална склероза, известна като АЛС или заболяването на Лу Гериг. АЛС е невродегенеративно заболяване, което нападна нервните кафези на гръбначния и основния мозък и води до прогресивна недъгавост на моторните неврони. От това заболяване са страдали именитият бейзболист Лу Гериг (откъдето идва и названието му) и един от най-блестящите мозъци на нашето време - Стивън Хокинг. В резултат на това пациентите губят способността си да употребяват мускулните придвижвания и в последна сметка не могат да правят съществени дейности като хранене, говорене, придвижване или дишане.

Разбира се, Stentrode не е единственото име в играта на импланти, ръководени от мисълта, защото има доста други, които се пробват да усъвършенстват технологията. Предполага се, че всеки един от тях е предопределен да подкрепя или лекува някаква потребност в границите на личната си промишленост, само че всички те имат една обща линия. Всеки от тях цели мислите на потребителя да бъдат главната операционна система на технологията.

Unicorn Hybrid Black е устройство, което се пробва да разреши на разработчиците и основателите да интегрират сигналите от човешкото тяло в своите планове посредством потреблението на слушалки. Устройството получава ЕЕГ от осем електрода Unicorn Hybrid EEG, с цел да разреши работа по приложения, игри и други Разбира се, защото това е слушалка, а не имплант, тя е по-ограничена спрямо него.

Друг образец за импланти, следени от мисълта, е учредената от Илон Мъск компания Neuralink. Тази компания предлага имплантиране на своето устройство в мозъка, което се състои в " дребната задача " да се отвори черепът и да се извърши слагане при отворен мозък на пациента. Макар че това единствено по себе си може да е задоволително, с цел да отблъсне последователите, има и рецензии, че устройството не оказва помощ с нищо на безсънието, депресията, тревогата или на всичко друго, дадено от новия основен изпълнителен шеф на Twitter.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР