Ново удължаване на примирието между Израел и Хамас остава под

...
Ново удължаване на примирието между Израел и Хамас остава под
Коментари Харесай

Удълженото примирие между Израел и Хамас е под въпрос

Ново удължение на примирието сред Израел и " Хамас " остава под въпрос - малко откакто през днешния ден двете страни се споразумяха да не възобновяват огъня до на следващия ден в 7 сутринта, в Йерусалим беше осъществено нахлуване.

Въоръжени мъже убиха трима души и раниха още няколко на оживена спирка, а в ранния следобяд палестинската формация пое отговорност за офанзивата.

Катар и Египет оповестяват, че не престават договарянията за следващо удължение на примирието - този път с два дни. В опит да посредничи в Близкия изток за четвърти път от началото на войната дойде американският държавен секретар Антъни Блинкен.

В 7:30 сутринта в западната част на Йерусалим от бял автомобил слизат двама мъже и откриват огън слепешката по чакащите в час пик на спирката хора. Загиват трима души - дами на 24 и 67 години и равин на 73 години. Ранените са шестима - част от тях тежко.

Атаката е снимана от охранителна камера. Секунди след нападението на място идва червен автомобил, в който пътуват военни. Заедно с въоръжен граждански, съумяват да обезвреждат нападателите, които са разпознати като братята Мурад и Ибрахим Немер - палестинци от Източен Йерусалим. Единият от тях е лежал 10 години в пандиза за тероризъм.

Хамас пое отговорност и прикани за ескалация на съпротивата против Израел.

" Случилото се за следващ път потвърди, че не трябва да демонстрираме уязвимост, че би трябвало да приказваме на Хамас единствено през дулото на оръжието и посредством войната ", съобщи Итамар Бен-Гвир, министър на националната сигурност на Израел.

Напрежение имаше и на Западния бряг - кола се вряза в двама израелски военнослужещи на контролно-пропусквателен пункт.

Ескалацията става часове, откакто - до на следващия ден заран. Днес ще бъдат освободени 16 заложници, измежду които и един американски жител.

В опит да контракти дълготраен мир, в Тел Авив дойде Антъни Блинкен. Американският държавен секретар участва на съвещание на военния кабинет на Нетаняху, след което отпътува за Рамала за среща с палестинския президент Махмуд Абас. Израелският министър председател не разяснява дали следва ново удължение на примирието.

" Както споделих и на държавния секретар Блинкен - това е същият Хамас, който извърши чудовищното кръвопролитие на 7 октомври, същият Хамас, който се пробва да ни убие на всички места и когато и да е. Казах му, че съм дал клетва да ги унищожа. Нищо няма да ни спре. Ще продължаваме войната, до момента в който не реализираме три цели - да освободим всички заложници, да заличим Хамас и да подсигуряваме, че от Газа в никакъв случай повече няма да има сходна опасност ", съобщи Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел.

За седемте дни помирение палестинската формация освободи 102 души. В плен остават над 140.

Междувременно втори ден израелската страна не отхвърля, само че и не удостоверява изказванията на Хамас, че при израелско нахлуване са убити най-малкият пленник - 9-месечното бебе Кфир, 3-годишното му братче Ариел и майка им Шири.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР