Ново супероръжие на ХХІ век ще станат не атомните бомби,

...
Ново супероръжие на ХХІ век ще станат не атомните бомби,
Коментари Харесай

Френски футуролог: Главно оръжие в ХХІ век ще стане изкуственият интелект

Ново супероръжие на ХХІ век ще станат не атомните бомби, а самообучаващите се системи с изкуствен интелект, които към този момент се създават по света. Това декларирал френскиятфутуролог Жан-Кристоф Бони по време на конференция в „ Лаборатория на Касперски ”, отдадена на фестивала Kaspersky Geek Picnic. За работата на системи с изкуствен интелект „ не е необходим нито уран, нито фабрики, единствено силиций и електричество”, декларирал френският откривател. Появяването на такова „ супер оръжие” ще бъде изключително мъчно или въобще невероятно да се предскаже.

Според учения, Франция, Израел и доста други страни отхвърлят създаването на сходни системи за водене на кибервойни, само че това евентуално е основна стратегическа задача за множеството от водещите страни.

Страните се пазят от използването на това оръжие също, както нуклеарното, поради непредвидимите последствия. Страните от НАТО смятат хакерските атаки като еквивалент на физическо нахлуване и си оставят правото да отговорят на сходна опасност по всевъзможен метод.

Освен това кибероръжието прави уязвима и атакуващата страна, защото актуалните промишлени и военни обекти употребяват сходно съоръжение, работещо по сходни правила и включени към една и съща световна система. Съответно жертвата на кибернападението може да изучи с какво са я атакували и да отговори по подобен метод, а това лишава от смисъл сходни офанзиви на държавно ниво.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР