Ново силно вторично земетресение след вчерашния мощен трус със сила

...
Ново силно вторично земетресение след вчерашния мощен трус със сила
Коментари Харесай

Гърция отново не можа да заспи! Нов силен вторичен трус от 5,7 по Рихтер близо до Лариса

Ново мощно вторично земетресение след вчерашния мощен трус със мощ близо 7 по скалата на Рихтер разклати довечера централна Гърция в региона на Лариса, оповестява Ройтерс.

По порвоначални данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът през днешния ден е бил 6 по скалата на Рихтер, само че малко по-късно той беше ревизиран леко надолу до 5,7 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина на 11 километра и на 17 километра западно от Тирнавос - втория по величина град в района на Лариса.

Силният второстепенен трус е бил регистриран към 20:38 ч. локално време.

Последвали са два по-леки труса на 244 километра от Атина, заяви Атинскиятинститут по геодинамика.

От пожарната работа оповестиха, че към този момент няма известия за жертви или съществени вреди. Спасителните служби обаче показаха, че има нови вреди по постройките, които към този момент бяха отслабени от мощното земетресение в сряда, оповестява Франс прес.

Има и паднали скали, които са се отчупили от Метеора, където е ситуиран голям комплекс от източноправославни манастири.

Ръководителят на гръцката организация за отбрана от трусове Ефтимис Лекас съобщи пред радио " Скай ", че новият трус е бил на към пет километра от епицентъра на мощното земетресение в сряда.

Държавният гръцка телевизия ERT пък сподели фрагменти на изпаднали в суматоха поданици по улиците.

Мощно земетресение раздруса същия регион в сряда, при което хората избягаха от домовете, като бяха нанесени съществени вреди на къщи и коли в околните села.

Сеизмолозите обявиха, че чакат поредност от вторични земетресения и през идващите дни.

Гърция е ситуирана на редица разломни линии и е спорадично наранена от трусове. Но те се случват най-често в морето и не предизвикват жертви.

През октомври 2020 година земетресение с магнитуд от 7 по скалата на Рихтер беше записано в Егейско море сред гръцкия остров Самос и град Измир в Западна Турция. Тогава починаха двама младежи на остров Самос при сриване на постройка.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР