Ново разследване установи, че руски опозиционен лидер и бивш съперник

...
Ново разследване установи, че руски опозиционен лидер и бивш съперник
Коментари Харесай

Екип за мокри поръчки на ФСБ е следил месеци наред Немцов преди убийството му

Ново следствие откри, че съветски опозиционен водач и някогашен противник на Владимир Путин е бил наблюдаван от екип за мокри поръчки на ФСБ месеци преди убийството му, заяви Би Би Си, съобщи.

Борис Немцов, в миналото апетитен за евентуален правоприемник на Борис Елцин, беше най-опасният съветски конкурент на Путин, до момента в който не беше убит в центъра на Москва през 2015 година Петима чеченци бяха вкарани в пандиза за убийството му, само че ново следствие на Би Би Си, " Белингкет " и " Инсайдър " сложи под подозрение виновността им. То откри, че Немцов е бил наблюдаван съвсем година преди гибелта му от членове на същия отряд за убийства на ФСБ, който по-късно токсини Алексей Навални.

Немцов беше прям съперник на съветските офанзиви против Украйна в месеците преди убийството му. Той се опълчи на анексирането на Крим и изиска без значение следствие на свалянето на малайзийския пътнически аероплан над Украйна.

Немцов беше убит на мост в центъра на Москва дни преди да оглави митинг против съветската експанзия в Източна Украйна. В продължение на месеци преди убийството той е бил наблюдаван из Русия от скришен екип на ФСБ, организацията правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Разследването откри, че Немцов е бил наблюдаван най-малко 13 пъти от Валерий Сухарев, върховен офицер от ФСБ. През същият този Сухарев дълготрайно следи и Навални и има връзки с екипа на ФСБ, обвинен в осъществяването на опита за убийството му през 2020 година

Сухарев е следил и две други видни персони малко преди да оцелеят при хипотетичните опити за отравяне - Владимир Кара-Мурза, някогашен заместител на Немцов, и Дмитрий Биков, стихотворец и публицист. Използвайки изтекли данни от базата данни на ФСБ, следствието съумява да покаже по какъв начин Сухарев постоянно е следвал Немцов из Русия в годината преди убийството му. Изтекли данни демонстрират, че Сухарев неведнъж е следвал Немцов с трен от Москва до Ярославл, като постоянно е пристигал единствено няколко минути преди него. През 2014 година Сухарев купува самолетен билет до Новосибирск единствено 20 минути откакто Немцов резервира място в същия полет.

Разследването е открило, че Немцов е бил наблюдаван и от втори чиновник на ФСБ, обвързван с отравянето на Навални. Алексей Кривошчеков, който е придружавал Сухарев 10 пъти, когато той е следил Немцов, през двете седмици преди опита за ликвидиране е провел 24 телефонни диалога с член на екипа, обвинен в отравянето на Навални. В други случаи Сухарев е бил придружаван от Дмитрий Сухинин, офицер от ФСБ с опит в региона на химията и криптографията.

Разследването не е разкрило доказателства, които директно да свързват ФСБ с убийството на Немцов, само че фактът, че висши офицери, тясно свързани с отравянето на Навални, са го следили толкоз от близко, повдига съществени въпроси.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР