Ново проучване за първи път открива връзка между деца, чиито

...
Ново проучване за първи път открива връзка между деца, чиито
Коментари Харесай

Умереното пиене преди и по време на бременност може да промени формата на лицето на детето

Ново изследване за първи път открива връзка сред деца, чиито майки са пили преди и по време на бременност, с избрани промени на лицето. Променена форма на лицето се следи даже в случаите, когато количеството употребяван алкохол е по-малко от чаша вино или бутилка бира.
Изследването сочи, че формата на лицето на детето е вероятен знак за здравословно развиване - нещо, което към този момент е известно в случаите на фетално алкохолно спектърно разстройство. При феталния алкохолен синдром тежкото пиянство по време на бременност оставя съществени отпечатъци върху бебето след раждането.
„ Бих нарекъл лицето „ огледало на здравето “, защото то отразява цялостния развой на развиване на детето “ - споделя ръководителят на проучването Генадий Рощупкин, помощник и началник на групата по изчислителна популационна биология в Медицински център Еразъм, Ротердам, Холандия.
„ Излагането на бебето на алкохол преди раждането може да има обилни неподходящи резултати върху здравословното му развиване и в случай че майката постоянно пие огромни количества, това може да докара до фетално разстройство на алкохолния набор, FASD, което се отразява в това число и по лицата на децата. “
В новото проучване учените са употребявали изкуствен интелект (AI) и технология за надълбоко образование, с цел да търсят модели сред формите на лицето на децата и алкохола, който техните майки са пили през бременността и няколко месеца преди зачеването. Те са употребявали 3D сканирания на хиляди участници на възраст сред 9 и 13 години в широкообхватното изследване Generation R в Холандия.
„ Открихме статистически значима връзка сред пренаталната експозиция на алкохол и формата на лицето при деветгодишните деца “, разяснява един от създателите на проучването - Хайнджинг Лиу, създал логаритъма за AI. „ Колкото повече алкохол са изпили майките, толкоз по-статистически значими са резултатите за смяна в лицето на децата. Най-често срещаните черти са щръкнал връх на носа, съкратен нос, обърната брадичка и извърнат низък клепач. Сред групата майки, които са пили през цялата бременност, ние открихме, че даже да са употребявали по-малко от 12 грама седмично, са регистрирани промени във формата на лицето на бебето. “ 
Досега лекарите твърдяха, че няма кой знае каква заплаха за плода, в случай че майката от време на време пийва по една чашка алено вино или бира по време на бременността. Сега към този момент е ясно, че даже минималните дози употребяван алкохол се отразяват неподходящо върху децата. При феталния синдром след постоянна корист с алкохол от бременните, детето може да има и неврологични увреждания, необикновени изкривявания на лицето и проблеми с паметта. 
Според учените, новото проучване трансформира рекомендациите освен към бременните дами, само че и към тези, които имат намерение да забременеят в близко време. Съветът е - никакъв алкохол няколко месеца преди зачеването и през цялата бременност.
„ Резултатите от това изследване допускат, че ниската до умерена консумация на алкохол от майката до три месеца преди и по време на бременност е обвързвана с чертите на лицето на децата “ - заключават създателите. „ Освен това, нашето изследване допуска, че дамите, които са бременни или желаят да забременеят скоро, би трябвало да спрат потреблението на алкохол няколко месеца преди зачеването и изцяло по време на бременността, с цел да избегнат неподходящи последствия за здравето на потомството. “
Изследването е оповестено в списание Human Reproduction.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР