Ново проучване установи, че реките се нагряват и губят кислород

...
Ново проучване установи, че реките се нагряват и губят кислород
Коментари Харесай

Реките започнаха твърде бързо да се нагряват и да губят кислород

Ново изследване откри, че реките се нагряват и губят О2 по-бързо от океаните. Прогнозите са, че през идващите 70 години речните системи, изключително в южната част на Съединени американски щати, могат да се сблъскат с прекомерно ниски равнища на О2, което ще докара до изгубването на някои типове риби и растения.

Според изследване, ръководено от Държавния университет на Пенсилвания и оповестено в списание Nature Climate Change, реките се нагряват и губят О2 по-бързо от океаните. Установено е, че от близо 800 реки 87% са с нараснала температура, а 70% – с по-малко О2.

За да извършат разбора, откривателите са обучили компютърен модел въз основата на огромен набор от данни – от годишните превалявания до вида почва и слънчевата светлина – за 580 реки в Съединени американски щати и 216 реки в Централна Европа. Моделът демонстрира, че 87% от реките са станали по-топли през последните четири десетилетия, а 70% от тях са изгубили доста О2.

Градските реки са се затопляли най-бързо, до момента в който при селскостопанските реки стоплянето е било най-бавно, само че те са били по-податливи на загубата на О2. Учените употребявали модела и за прогнозиране на бъдещите темпове на казуса и открили, че във всички изследвани реки темповете на деоксигенизация са от 1,6 до 2,5 пъти по-високи от преди.

Намалените равнища на О2 в реките водят до увеличение на излъчванията на парникови газове и обособяване на токсични метали. Моделът предвижда, че през идващите 70 години някои типове риби може да изчезнат изцяло от реките, тъй като просто няма да има какво да дишат.

„ Това е сигнал за паника “, споделя Ли Ли, професор в Държавния университет на Пенсилвания. – „ Знаехме, че световното стопляне е предизвикало стопляне и загуба на О2 в океаните, само че не чакахме това да се случи и в реките. Това е първото изследване, което преглежда температурните промени и намаляването на кислорода в тях “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР