Ново проучване сочи, че реакциите ни към неуспехите се различават

...
Ново проучване сочи, че реакциите ни към неуспехите се различават
Коментари Харесай

Жените са по-склонни да обвиняват себе си при провал, докато мъжете приписват неуспехите си на лошия късмет

Ново изследване сочи, че реакциите ни към неуспехите се разграничават доста съгласно пола.

Изследователи от Парижкия университет разкриха, че дамите са по-склонни да упрекват себе си при положение на неуспех, до момента в който мъжете са по-склонни да приписват неуспехите си на неприятния шанс.

Целта на откривателите била да схванат за какво стандартът, че мъжете били по-успешни от дамите, продължава да съществува в толкоз доста страни до през днешния ден. Според откривателите стандартът, че мъжете са по-добри в избрани сфери като информационни технологии да вземем за пример, е най-силен в развитите страни, както и в тези, в които студените показвали по-високи достижения.



"Този стандарт спъва доста дами по пътя към професионалното им занятие, удряйки върху самочувствието и самоувереността им в един свят, в който се счита, че мъжете са по-конкурентноспособни в редица специалности ", споделят откривателите, ръководени от Клотилд Нап.

Екипът употребявал данни от анкети на повече от 500 000 15-годишни възпитаници от 72 страни, събрани като част от Програмата за интернационално оценяване на студенти за 2018 година

Въпросите от анкетата били предопределени да открият съотношението на учениците към конкуренцията, самочувствието и бъдещите кариери съгласно половата им принадлежност.



Например един от въпросите, включени в анкетата, гласял по този начин: "Когато се продънвам, се опасявам, че може да нямам задоволително гений ".

Отговорите разкрили, че девойките са доста по-склонни от момчетата да сочат неналичието на гений като провинен за неуспехите си, даже в случаите, когато двата пола са се показали еднообразно добре. Междувременно момчетата, взели участие в анкетата, дали преимущество повече на неприятния шанс за персоналните си неудачи.

Оказва се, че дамите са по-склонни да се самообвиняван поради грешките, които позволяват, до момента в който мъжете избират да приписват виновността за несполуките си на външни фактори.

Учените считат, че сходно усещане може да накара представителите на мъжкия пол да разчитат най-вече или единствено на гения си, подценявайки ролята на напъните, до момента в който, в противен случай, девойките, да поставят повече труд, непримиримост и задълбочено изследване при проучване на даден предмет.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР