Ново проучване разкрива шокиращия фактор, който е причинил драматична промяна в наклона на Земята: „Загрижен съм и съм изненадан“

...
Хората изсмукват вода от земята достатъчно бързо, за да преместят
Коментари Харесай

Хората изсмукват вода от земята достатъчно бързо, за да преместят оста на Земята, се казва в ново проучване.

Какво се случва?

Между 1993 г. и 2010 г. наклонът на Земята се измести с 31,5 инча, което съответства на световното изтегляне на подземна вода от хората. Изследователите публикуваха констатациите през юни в списанието Geophysical Research Letters.

Въз основа на предишни изследвания хората са изпомпали приблизително 2150 гигатона вода от естествените подземни резервоари, наречени водоносни хоризонти, по време на времевата рамка на изследването. Това е достатъчно, за да напълни 860 милиона олимпийски басейна, отбелязва The Washington Post.

Проучването казва, че това количество вода се равнява на глобално покачване на морското равнище с около четвърт инч. Изместването на тази вода, голяма част от която служи за напояване и в крайна сметка се оттича към океаните, се е случило по-бързо от попълването на водоносен хоризонт.

Това също вероятно е причинило по-голямо колебание на света. Новинарският раздел на списанието Science оприличава движението на въртящ се топ или баскетболна топка върху пръст с преразпределено тегло. Тази метафорична баскетболна топка също има свойства като на воден балон да „плиска“ леко.

Защо е важна констатацията, че използването на подпочвените води влияе на полпозицията?

Земната ос - въображаемият наклонен "полюс", около който се върти светът - се измества с преразпределение на теглото и това не е новина. Част от промяната в наклона спрямо повърхността на Земята е естествен процес и учените вече са наблюдавали отклонение от това. По-рано те свързаха несъответствията с фактори, включително топене на ледници, ледени покривки и вода, задържана зад язовири, съобщи The New York Times.

„Ротационният полюс на Земята всъщност се променя много“, Ки-Веон Сео, Seoul National Университетският геофизик, който ръководи новото проучване, каза в изявление.

Въпреки това моделът на наблюдаваното изместване все още е загадка, съобщи Space.com. Това е мястото, където идва новото проучване. Това, което особено тревожи неговите автори, е, че смяната на полюсите предполага, че ролята на изчерпването на подпочвените води в промяната на морското равнище е значителна.

„Нашето проучване показва, че сред причините, свързани с климата, преразпределението на подпочвените води всъщност оказват най-голямо влияние върху дрейфа на въртящия се полюс,” каза Seo в изявлението.

„Много се радвам да открия необяснимата причина,” добави той. „От друга страна, като жител на Земята и баща, съм загрижен и изненадан да видя, че изпомпването на подземни води е друг източник на покачване на морското равнище.“

Какво мога да направя да използвате по-малко подпочвена вода?

Поддържането на здравословни запаси от подпочвена вода е полезно не само за избягване на допълнително колебание на Земята, но и за предпазване на почвата от потъване и осигуряване на достатъчно на хората за пиене и земеделие. Тези причини се засилват в нашия затоплящ се свят.

Много организации имат съвети за опазване и пестене на вода, включително избор на насаждения, които пият вода, извършване на бързи ремонти на течове и използване на водоспестяващи продукти. Тези действия обикновено имат допълнителното предимство да спестяват пари, като същевременно помагат на планетата.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за седмични актуализации за най-готините иновации, подобряващи живота ни и спасяващи нашия планета.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР