Ново повишение на случаите на коронавирус в страната. Редица области

...
Ново повишение на случаите на коронавирус в страната. Редица области
Коментари Харесай

COVID-19 в България: Кои области въведоха нови мерки

Ново нараснали е на случаите на ковид в страната. Редица области вкараха краткотрайни Коронавирус ограничения за ограничение на болестта.

Тази заран заболеваемостта стигна у нас 322.72 на 100 хиляди души. Това сподели информация на DarikNews.bg в системата на здравните управляващи.

Ето в кои области се възвеждат новите ограничения: 

Област Кюстендил: 

Временни противоепидемични ограничения на територията на региона бяха въведени на 22 юли, със период до 22 август. Тогава наложително стана носенето на защитна маска за еднократна или многократна приложимост за всички, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, профилираните институции за даване на обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни, както и в постройките на РЗИ-Кюстендил и РЗОК-Кюстендил.

Всички, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на публични места, на които има скупчване на хора, е належащо да съблюдават физическа отдалеченост от 1,5 м, плануват още въведените ограничения.

Временните противоепидемични ограничения ще бъдат променяни, според от развиването на епидемиологичната обстановка на територията на област Кюстендил, споделиха още от РЗИ.

Област Шумен:

От 1 август в региона се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения със заповед на шефа на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) според Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19.

Според въведените ограничения, наложително е носенето на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, профилирани институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни, както и в транспортни средства за публичен транспорт на пасажери.

На открити публични места и в публични обекти, където има скупчване на повече хора, би трябвало да се съблюдава физическа отдалеченост от най-малко 1,5 м. Като част от противоепидемичните ограничения в заповедта се показва нуждата от вярна хигиена на ръцете, постоянно проветряване и стерилизация на повърхности. При опция и по преценка да се сътвори опция за работа в отдалечена форма.

Задължително е провеждането на засилен утринен филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19 и за други остри заразни заболявания, както и провеждането на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни.

Област Кърджали:

" От 28 юли до 26 август, със заповед на шефа на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Кърджали, е наложително носенето на защитни маски в лечебни заведения, аптеки, оптики, профилирани институции за даване на обществени услуги, както и в публичния превоз ", заяви Петя Папазова, основен секретар на РЗИ в Кърджали.

Препоръчително е всички лица, които не са от едно семейство, да съблюдават физическа отдалеченост от 1,5 метра, когато се намират на открити публични места със скупчване на хора.

Здравните управляващи допълват, че е належащо да се ускори утринният филтър в детските заведения, както и да не се  позволяват деца с клинични признаци за COVID-19 или други заразни болести.

Ежедневен надзор е нужен и в профилираните институции за даване на обществени услуги.

Област Монтана:

От 22 юли до 22 август, със заповед на шефа на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Монтана, е наложително носенето на защитни маски в лечебни заведения, аптеки, оптики, обществени заведения.

Препоръчително е работодателите да обезпечат опция за работа от отдалеченост, а при скупчване на повече хора на едно място да се съблюдава разстояние от 1,5 метра, оповестиха от РЗИ.

От 23 юни до момента заболеваемостта от COVID-19 в -региона се повишава гладко - от 25,5 на 100 000 души до 237,4 на 100 000 население. Расте и броят на настанените в лечебни заведения – от 5 до 21 души, както и броят на дейните случаи - от 25 до 174. След като повече от месец в средата на лятото в Монтанско нямаше нито един умрял от вируса, в последните две седмици има седем смъртни случая, като множеството от тях са хора на възраст над 80 години.

Към момента най-висока на 100 000 души е заболеваемостта в община Чипровци – 865, следват Брусарци – 383, Якимово – 335, Вършец - 309, Лом – 301, Берковица - 238, Медковец - 177, Бойчиновци - 175, Монтана - 164, Вълчедръм - 158. В община Георги Дамяново няма нито един случай на инфектиран с COVID-19.

Област Пазарджик:

До 28 август всички лица, когато се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, дрогерии, профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни, в публичен градски превоз,  са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост.

Задължителното носене на маска не се отнася за деца до 6 - годишна възраст. Съгласно заповедта при скупчване на хора на открити публични места е наложително да се съблюдава физическа отдалеченост от 1,5 м.

Работодателите би трябвало да обезпечат постоянно проветряване и стерилизация на работните пространства, да не позволяват лица с прояви на остри респираторни заболявания и да провеждат инструктаж на личния състав за вярна хигиена на ръцете, обезпечаване на сапун и вода и дезинфектант. 

При опция и по преценка да се сътвори опция за работа в отдалечена форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се откри работно време с променливи граници или работа на смени. 

В заповедта е записано още, че всички физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите провеждат активността си по метод, който обезпечава спазването на отдалеченост минимум от 1,5 м. сред лицата, на които се дават съответните услуги в пространствата и прилежащите към тях площи навън. Също по този начин на входа на обекта е належащо за бъде обезпечен дезинфектант за ръце.

В детските заведения би трябвало да се организира засилен утринен филтър за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания. Такъв филтър би трябвало да се прави в профилираните институции за обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. 

От 1 август в областите  Варна, Плевен, Шумен и Търговище  се вкарват временни противоепидемични мерки срещу разпространяването на COVID-19.

Във Варна маските още веднъж стават наложителни в магазините и в градския превоз, както и в лечебни заведения, аптеки, оптики, профилирани институции за обществени услуги, администрации, гари.

В детските заведения би трябвало да бъде засилен филтърът за деца със признаци. Свиждания в лечебните заведения ще се позволяват единствено при пациенти, признати за повече от 5 дни, по преценка на лекуващия доктор.

Изисква се отдалеченост от 1,5 в търговски обекти, обезпечаване на дезинфектант за ръцете. Засилва се утринният филтър за детските заведения за недопускане на деца с клинични признаци на ковид. Контролът на тази заповед се реализира от РЗИ, Министерство на вътрешните работи. Мерките са избрани до 31 август. 

От тези четири области само Варна е в жълтия Етап 2, който предвижда допълнителни противоепидемични ограничения. Останалите три области са в зеления Етап 1. 

Припомняме, че София и Силистра също се намират в този Етап, само че за тези две области не са обявявани нови Коронавирус ограничения. 

Етап 2 планува следните противоепидемични ограничения: 
 
- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги, градски превоз и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори);
- съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5м;
- хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности, постоянно проветряване;
- Работа от разстояние (надомна), при опция.  
- Провеждане на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.
- Провеждане на всекидневен филтър в образователните заведения за съществуване на възпитаници с клинични признаци за COVID-19 и тяхното премахване от образователния развой до определяне на диагнозата и клинично излекуване.
- Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.
- Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите и в други обекти, както и по време на разнообразни просветителни (в това число учебни заведения и висши образователни заведения), спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.
- Въвеждане на условие за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.
- Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19.
- Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.
- Недопускане разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки. Въвеждане на наложителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи възпитаници по медицински аргументи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР