Ново поскъпване на енергията. Ще плащаме по-скъп газ от петък

...
Ново поскъпване на енергията. Ще плащаме по-скъп газ от петък
Коментари Харесай

Ще плащаме по-скъп газ от 1 април, после идват и по-високи сметки за парно и вода

Ново повишаване на силата . Ще плащаме по-скъп газ от петък (1 април), а след рухването на мораториума върху цените, идват и по-високи сметки за парно и вода , показва.

За следващ месец цената на газа ще продължи да пораства. От Комисията за енергийно и водно контролиране ( КЕВР ) показаха цена, възлизаща на към 128 лв. за мегаватчас от 1 април, вместо досегашните 114 лв.. Но по-късно прецизираха, че може да плащаме и повече. Със сигурност по-скъпи следва да станат парното и топлата вода . Топлоенергията ще скочи с към сред 20 и 30%, предвиждат специалисти. Увеличението евентуално ще бъде в действие от 1 май.

Утре вечер пада мораториумът върху цените на тока, парното и водата за бита. И към този момент се вършат планове с какъв брой тъкмо ще се усилят сметките, които плащаме всеки месец. Засега е несъмнено, че токът за бита няма да се усили от 1 април, тъй като регулацията разрешава това да се случи от 1 юли, а не по-рано . Това обаче не важи за водата и топлоенергията .

„ Ние би трябвало да създадем разбор за всяка една топлофикация, за всяко едно ВиК сдружение. Колегите ще почнат да работят сега, в който мораториумът завърши своето деяние - това е 1 април, и ще имаме разнообразни ценови решения и разнообразни ценови условия за другите ВиК и другите топлофикационни сдружения ”, съобщи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

Експертите предвиждат, че поради по-високата цена на газа, с който главно работят топлофикациите, покачването за крайните сметки евентуално ще е значителн о. Сегашните цени са считани по отношение на цената на газа от предишния юли - 49 лв. за мегаватчас. Сега обаче тя ще над два пъти по-висока.

Според енергийния специалист Васил Начев е ясно, че 70% от себестойността на топлоенергията идва в резултат на цената на природния газ.

„ В взаимозависимост от последното покачване, което беше 1 юли 2021 година, ще се направи преизчисление , допускам, че някъде 20-30% ще има нарастване на топлоенергията ”, пресмята Начев.

А цената на газа ще продължи да нараства . С какъв брой тъкмо - ще разберем в петък (1 април), когато се чака последното предложение на „ Булгаргаз ”.

От КЕВР чакат нарастване с към 13 на 100.

„ Дали ще е 13, или 12, или 14, не е несъмнено, защото цената ще бъде закрепена на 1 април ”, изясни ръководителят на Комисията.

Часове по-късно, обаче, оттова се коригираха със известие - че поради динамичността на цената на газа на международните тържища, е допустимо и по-голямо нарастване от казаното сутринта. И до момента в който се чака окончателното решение, остава на дневен ред въпросът по какъв начин в действителност ще плащаме на Русия. Българското държавно управление одобри Европейската позиция и отхвърля да заплаща в рубли.

Позицията на държавното управление , което е координирано и на европейско равнище, е, че няма да се допусне сходно нарушаване на настоящите контракти, като ясно е планувано, че изплащания ще се правят или в евро, или в щатски долари ”, съобщи началникът на кабинета Лена Бориславова.

Седмица по-рано позицията беше друга.

„ Проверено е с контрагенти, има финансов контрагент в България, който може да извърши транзакцията и в рубли ”, беше позицията на енергийния министър Александър Николов.
Общото и тогава, и в този момент, е, че властта не чака България да остане без газ.

България се зарежда по друг път с газ , в сравнение с други европейски страни и е малко евентуално да имаме такива последствия за нашата територия ”, безапелационна е Лена Бориславова.

По информация от РИА Новости Кремъл е склонил на компромис с рублата. Властта в Русия продължава да упорства заплащанията да бъдат в рубли, само че е склонна това да не става още от 1 април, а да има гратисен интервал.

Междувременно у нас стартира социална поръчка за разширение на газовото ни вместилище в Чирен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР