Ново изследване установи, че съзнателните хора, които са по-внимателни, ефективни

...
Ново изследване установи, че съзнателните хора, които са по-внимателни, ефективни
Коментари Харесай

Съзнателните хора живеят по-дълго

Ново проучване откри, че съзнателните хора, които са по-внимателни, ефикасни и самодисциплинирани, живеят по-дълго време от останалите хора. Вероятната директна причина за това е, че те са по-ориентирани към триумфа и крайния резултат. Най-силните планирани фактори в проучването за дълъг живот са били точно ориентираността към достиженията и желанието за ред и дисциплинираност. Средната дълготрайност на живота на съзнателните хора е била с две години по-голяма от тази на другите. При тях се е оказало също по този начин по-малко евентуално да използват алкохол и да пушат цигари. Като цяло равнищата на стрес при тях са били доста по-ниски от този при приблизително статистическия човек.

Съзнателността е един от петте водещи аспекта на личността, дружно със способността за единодушие, екстравертността, отвореността към придобиване на нов опит и невротизма. Проф. Хауърд Фридман, един от водещите създатели на проучването, изяснява, че “Съзнателността като планиран фактор за продължителността на живота се оказва толкоз значима, колкото и редица чисто медицински фактори, от които доста малко са психически ”.

Изследването е направило огромен мета-анализ върху данните на 20 други проучвания, които са покрили 8900 души от целия свят.

Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР