Ново изследване от израелски учени показва, че хипербарната кислородна терапия

...
Ново изследване от израелски учени показва, че хипербарната кислородна терапия
Коментари Харесай

Учени откриха прост и евтин начин да се спре и обърне назад стареенето

Ново проучване от израелски учени демонстрира, че хипербарната кислородна терапия може да спре и обърне стареенето на кръвните кафези при здрави възрастни хора. Резултатите са оповестени в списание Aging.

Изследователи от университета в Тел Авив и медицинския център "Шамир " са открили, че известното лекуване с О2 при високо налягане в барокамера може да обърне обратно два съществени процеса, свързани със стареенето: съкращаване на теломерите и струпване на остарели и погрешно функциониращи кафези в тялото.

Методът на хипербарната кислородна терапия се употребява повече от 100 години за лекуване на декомпресивна болест при водолази и за избавяне на хората при отравяне с въглероден окис. Терапията включва поемане на чист О2 в херметична камера, при което кръвта и тъканите се насищат с О2.

Предишни проучвания демонстрират, че това подтиква мозъка и усъвършенства когнитивните качества. Сега учените са решили да ревизират по какъв начин това въздейства на процеса на стареене.

В клиничното изследване са взели участие 35 здрави възрастни на възраст над 64 години. В рамките на три месеца всеки от тях е получил 60 сеанса кислородна терапия.

След разбор на кръвните проби на участниците, взети преди началото, след първия и втория месец от тестванията и две седмици след приключването им, учените са разкрили в имунните кафези нарастване на теломерите с 38% и понижаване на броя на умиращите кафези с 37%. Също по този начин, през това време пациентите не са променяли метода си на живот или храненето и не са приемали никакви спомагателни медикаменти.

За първи път учените съумели освен да спрат, само че и да извърнат процеса на стареене без потреблението на скъпи медикаменти, употребявайки релативно елементарен и добре прочут способ, единственият минус на който е нуждата да прекарват няколко часа на ден в барокамера.

Теломерите са окончанията на хромозомите. Тъй като клетките се разделят през целия живот, теломерите последователно стават по-малки. Когато станат прекомерно къси, клетката към този момент не може да се възпроизвежда и в последна сметка умира.

Натрупването на такива кафези, неспособни за по-нататъшно разделяне в тялото, се смята за една от главните аргументи за стареенето. Ето за какво учените, занимаващи се с въпроса за обратимото стареене, непрестанно търсят способи за допустимо удължение на теломерите.

Досега това беше допустимо единствено благодарение на фармакологични медикаменти, защото измененията в метода на живот, упражненията и здравословното хранене имат дребен резултат върху растежа на теломерите.

"Значителното увеличение на дължината на теломерите, показано по време и след нашите проби, дава на научната общественост разбирането, че стареенето в действителност може да бъде обърнато обратно на главно клетъчно биологично равнище, " декларира Шай Ефрати, професор в Медицинското учебно заведение "Саклер ". и началник на проучването

„ Само за три месеца успяхме да реализираме доста удължение на теломерите със скорост, надалеч надхвърляща всички налични сега медикаменти или промени в метода на живот “, отбелязва още съавторът на публикацията доктор Амир Хадани, неврохирург в Центъра за хипербарна медицина "Сагол ".

В продължение на доста години Центърът за хипербарна медицина изследва способи, учредени на въздействието на О2 с разнообразни концентрации под високо налягане в барокамера върху тялото. Тези способи към този момент са добре известни при лекуването на инсулти и мозъчни контузии, а в този момент и при лекуването на стареенето.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР