Ново издание на трилогията на Тери Пратчет, която започна с

...
Ново издание на трилогията на Тери Пратчет, която започна с
Коментари Харесай

Грима и Доркас от Тери Прачет – и рекоха номите: Туй пък що ли е?

Ново издание на трилогията на Тери Пратчет, която стартира с романа „ Масклин ”, продължава нататък с втора част от приключенията на номите „ Грима и Доркас ”.
Какво правиш, когато си не по-висок от педя в свят, изработен за колоси? „ Грима и Доркас ”, втора част от трилогията за номите на обичания на целия свят Тери Пратчет, дава начало на книжната година с даже повече от нормалната доза неуместен комизъм и невъзможни завършения.
Общоизвестна истина е, че през лето 1905 Арнолд Брос е основал своя повсеместен Магазин с едничката цел да го направи населен за мъничките, високи към една човешка педя същества, наречени номи. В Магазина всички неща се намират под един покрив. Такова нещо като Отвънка просто не би могло да съществува. Или най-малко по този начин си мислят номите, до момента в който една тъмна нощ в Магазина не идва дребна група пришълци. Те наподобяват като номи, държат се като номи и се назовават номи. Но настояват, че отвън Магазина има още доста, доста неразучени земи. И най-притеснителното от всичко – че Магазинът ще бъде опустошен!
Няколко месеца по-късно номите са организирали епично бягство от Магазина и са се заселили в изоставена мина край пътя. Нова Ясна Зора чака бегълците. Само дето не ще и дума, че множеството номи не са и виждали зора – ясна или неразбираема. Защото, в случай че бяха виждали, щяха да знаят, че казусът с новите ясни зори е следният: нормално след тях се задават облачни дни.
Въздухът прави внезапни придвижвания, топлината от небето понижава. А сякаш това не е задоволително – скоро се появяват и индивиди. Големи, тромави, глупави индивиди, които единствено прецакват нещата. Искат да отворят мината отначало. Как могат номите да опазят новия си дом?
Сър Тери Пратчет е освен един от най-продаваните модерни създатели в целия свят, само че и измежду най-обичаните имена във фентъзи жанра на всички времена. С пословичното си възприятие за комизъм и дарба да смесва фикция с неуместния буквализъм на нашата лична реалност, Тери Пратчет основава всеобхватния Свят на Диска, обичан на читатели от всички възрасти. Автор на над 100 романа, Тери Пратчет е притежател на десетки награди и е признат за един от основоположниците на фентъзи жанра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР