Ново финландско проучване откри, че като цяло възрастните хора живеят

...
Ново финландско проучване откри, че като цяло възрастните хора живеят
Коментари Харесай

Възрастните хора са физически и психически по-здрави отпреди 30 години

Ново финландско изследване откри, че като цяло възрастните хора живеят по-дълъг и здравословен живот спрямо предходните генерации.

Днес 75- и 80-годишните финландци наподобява са в по-добро физическо и психическо положение, в сравнение с са били преди 30 години.

През последните няколко десетилетия продължителността на човешкия живот се е нараснала неведнъж. Средностатистическият човек, роден през 60-те години, е живял докъм 52-годишна възраст. Днес във Финландия човек би могъл да чака, че ще доживее до над 80-годишна възраст.

Това, което не е напълно ясно обаче е, каква част от тези спомагателни години се прекарват в положително здраве – с релативно положителни душевен и физически функционалности.

В края на краищата, по дългият живот не значи безусловно и по-качествен метод на живот. Някои учени се тревожат, че макар че към „ живота ни се прибавят спомагателни години “, „ към нашите години не се прибавя живот “.

На фона на това основание Световната здравна организация вкара нов показател, наименуван HALE. Тя го употребява, с цел да мери какъв брой години може да се чака да живее един човек, до момента в който поддържа своя здравословен метод на живот.

HALE е стъпка в вярната посока, само че е реалност, че е извънредно мъчно да се мери здравословният и функционален живот при възрастните хора. Ето за какво множеството проучвания, които се пробват да открият дали съществува връзка сред междинната дълготрайност на живот и по-доброто физическо и психическо здраве, имат неконсистентни резултати. Освен това доста от тях разчитат на човешката самокритика.

Дори изследвания, които употребяват справедливи измерители, дават несигурни резултати. Като цяло проучванията върху популацията в Европа демонстрират, че мускулната мощ през днешния ден е по-лоша измежду възрастните хора, в сравнение с е била в предишното. Други изследвания пък настояват, че хватката, скоростта на вървене и кардиоваскуларната функционалност са се подобрили.

Изследователите от Финландия настояват, че се намират в една много преференциална и неповторима позиция, която им разрешава да проучат този въпрос по-добре. Тук учените разполагат с достъп до проучвания върху популацията, направени върху възрастни хора от предишното потомство (включително 500 души на възраст сред 75 и 80 години).

Днес те вземат решение да повторят същите физически и душевен проби, направени преди 28 години, и откриват, че днешните 75- и 80-годишни хора демонстрират забележителни усъвършенствания във връзка с силата на своята хватка, скорост на вървене и силово издишване.

Все още не знаем на какво тъкмо се дължи това, само че съгласно създателите съществуват няколко евентуални пояснения.

По-ранната група от възрастни хора са били родени, когато Финландия е била към момента недорасъл аграрни район на Руската империя. Това значи, че децата най-вероятно не са се хранили некачествено и са били принудени да работят от ранна възраст. Израствайки, те претърпяват и революция, и две международни войни (в една от които най-вероятно са участвали).

По-скорошната група, включваща 726 участници, са имали по-спокоен и непрекъснат живот. Това евентуално има нещо общо с тяхната по-голяма височина и тегло, което кардинално е белег на по-добро хранене и развиване.

Като цяло създателите на проучването считат, че резултатите са композиция от по-добро образование, по-добри стопански благоприятни условия, по-голяма физическа интензивност и по-качествено хранене.

Изследването е оповестено в Ageing Clinical and Experimental Research и  Journals of Gerontology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР