Ново движение в сектора на доставките - турската компания Getir,

...
Ново движение в сектора на доставките - турската компания Getir,
Коментари Харесай

Турската Getir преговаря за покупка на немски конкурент, за да създаде гигант за свръхбързи доставки

Ново придвижване в бранша на доставките - турската компания Getir, един от пионерите в ултра-бързите доставки и противник на Glovo в Испания, е в напреднали договаряния за закупуването на немския си съперник Gorillas, настояват пред Bloomberg добре осведомени източници. Предложената оферта ще включва композиция от пари и акции и макар че договарянията към този момент са в напреднал стадий, към момента не е реализирано съглашение като е допустимо договарянията да приключат без съглашение, прибавят същите източници, написа.

Ако покупката се осъществи, би означавала забележителна централизация в бранш с дребен марж, който започва в Европа преди към две години за
да отнесе питателните артикули от магазина у дома единствено за 10 минути. Сделката ще даде на Getir мащаб на основни европейски пазари като Англия и Германия.

Getir е учредена през 2015 година от Назим Салур, Серкан Боранджили и Тункай Тутек, някогашен изпълнителен шеф на Procter & Gamble и PepsiCo в Европа. Базираната в Истанбул компания е във фаза на разширение посредством придобивания, в допълнение към органичния си напредък. Getir е купил Weezy в Обединеното кралство, Frichti във Франция и Catalan Block в Испания.

Преговорите се организират в внимателен миг за фирмите за доставка, които търсят способи за реализиране на доходност, във време, когато е мъчно да се получи финансиране заради покачването на лихвите и инфлацията, което докара до спад в бизнеса им. Въпреки че Getir набра 768 милиона $ през март тази година, изстрелвайки оценката си до 11,8 милиарда $, през май разгласи редуциране от 14% на работната си мощ.

Gorillas, която доближи оценка от 3 млрд. милиона $ преди година, минава през сложни времена. Компанията, учредена през 2020 година с Delivery Hero и Tencent измежду своите акционери, разгласи доста редуциране на работната мощ преди няколко месеца, отдръпна се от някои пазари и премисли интервенциите си в други, в това число Испания. 

Нито една от двете компании не пожела да разяснява договарянията пред Bloomberg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР