Новият закон за суверенитета на Унгария може да има смразяващ

...
Новият закон за суверенитета на Унгария може да има смразяващ
Коментари Харесай

Венецианската комисия също разкритикува Закона за суверенитета на Унгария

Новият закон за суверенитета на Унгария може да има " вцепеняващ резултат " върху свободния и либерален спор в страната . За това предизвести група от специалисти по конституционно право от Съвета на Европа, оповестява " Ройтерс ".

През декември предходната година който съгласно ръководещата партия " Фидес " ще предотврати неоправданата интервенция в националната политика от непознати лица или организации.

Новият закон сътвори орган - Службата за отбрана на суверенитета, който да изследва и следи рисковете от политическа интервенция. Законът санкционира с до три години затвор неразрешеното задгранично финансиране на партии или групи, кандидатстващи за присъединяване в избори.

Групата на Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, съобщи, че Службата за отбрана на суверенитета не може да се смята за самостоятелна и това може да докара до случайно и политически стимулирано използване на закона.
 Брюксел предизвести Унгария, че законът ѝ за суверенитета нарушава правото на Европейски Съюз
Брюксел предизвести Унгария, че законът ѝ за суверенитета нарушава правото на Европейски Съюз

Будапеща има два месеца да отговори на формалното уведомително писмо

" Следователно съществува огромен риск основаването и дейноста на Службата да имат вцепеняващ резултат върху свободния и либерален спор в Унгария ", предизвестяват от комисията.

Според тях службата може да " се намеси в неприкосновеността на персоналния живот на всяко юридическо или физическо лице и да взе участие в наименуване и оскверняване на това лице без никакъв надзор и без механизъм за преразглеждане ".

Новият закон е признат в миг, когато министър председателят националист Виктор Орбан - който неведнъж е влизал в конфликти с Европейския съюз за демократичните права в Унгария, ускорява акцията на своята партия " Фидес " преди изборите за Европейски парламент през юни.

Миналия месец Европейската комисия съобщи, че новото законодателство на Унгария  за народна власт и равни права на жителите на Европейски Съюз и разгласи, че ще стартира процедура за нарушаване. Американски чиновници също.
 Съединени американски щати се тормозиха от
Съединени американски щати се тормозиха от " драконовския " закон за отбрана на суверенитета на Унгария

Вашингтон смята, че законодателството ще се употребява за следствия без правосъден контрол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР