Новият Закон за Българската народна банка (БНБ) беше приет окончателно

...
Новият Закон за Българската народна банка (БНБ) беше приет окончателно
Коментари Харесай

Окончателно приеха промените в Закона за БНБ. Готови сме за еврото

Новият Закон за Българската национална банка (БНБ) беше признат дефинитивно на второ четене от депутатите през днешния ден. 

Той е основен за присъединението на България в еврозоната и е част от условията на Европейска комисия и ЕЦБ.

Според текстовете законът влиза в действие от датата, от която България ще вкара еврото. Към момента това се чака да е 1 януари 2025 година.

Възстановяват се всички функционалности на Българска народна банка при определянето на паричната политика, лимитирани поради валутния ръб. В закона има и текстове, които деполитизират управлението на Българска народна банка.

Разписани са и средствата, които ще депозираме в ЕЦБ като присъединяване в капитала на банката - 960 млн. евро. Те не би трябвало да се преглеждат като разход, а като вземания на Българска народна банка от ЕЦБ, съобщи гуверньорът на централната банка Димитър Радев при първото гласоподаване на измененията.

По думите му валутните запаси на страната са близо 35 милиарда евро, а Българска народна банка ще внася повече пари в бюджета след приемането на еврото поради по-големи доходи от издаване на новата валута.

Миналата седмица от финансовото министерство оповестиха, че към този момент са определени лого и мото на акцията за еврото.

Логото съдържа три съществени детайла - българския байрак, знака за еврото и евромонетата. Мотото е " Единството е мощ ".

По време на дебатите предстоящо най-активни бяха депутатите на " Възраждане ", Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Дебатите за и срещу еврото още веднъж лишиха 3 часа парламентарно време. 

Сглобката имаше наглостта да прати шеф на голф клуб в Българска народна банка, уточни Тошко Йорданов по адрес на подуправителя на централната банка Андрей Гюров.

В тази връзка от Има Такъв Народ желаеха промени за условията за участие в управата на Българска народна банка.

Според Венко Сабрутев измененията били офанзива против съответен човек през законодателството.

От " Възраждане " пък заговориха за загуба на суверенитет при приемането на единната европейска валута.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР