Новият външен дълг е заложен в бюджета за 2023 г.,

...
Новият външен дълг е заложен в бюджета за 2023 г.,
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Новият външен дълг е заложен в гласувания бюджет

Новият външен дълг е заложен в бюджета за 2023 година, гласуван от Народното събрание, напомни министър-председателят акад. Николай Денков пред публицисти. Премиерът изясни, че тези средства са свързани със подмяна на предходен заем, взет преди 10 години, а част от тях ще се употребяват за финансиране на недостига, който ще бъде под 3%. „ През последните две години, с помощта на напъните на финансовия министър, външният дълг на България по отношение на брутния вътрешен артикул продължава да спада - от 24% на 22%. В това отношение финансовото министерство си прави работата “, безапелационен беше акад. Денков. 

Премиерът уточни, че държавното управление продължава да извършва управническата си стратегия и изрази вяра Народното събрание да приема значимите за страната и жителите закони. Според министър-председателя опитите за разлюляване на доверието на жителите ще имат само отрицателно отражение върху опцията на кабинета да се оправя с компликациите и провокациите. 

Акад. Денков не вижда директна опасност от миграционен напън по отношение на спора в Израел. България продължава да се оправя доста добре със отбраната на външната граница на Европейския съюз. „ Трябва да сме подготвени за по-тежко развиване на бежанската вълна, само че не чакаме непосредствена такава “, означи министър председателят. Към този миг не се постанова следващ полет на държавния аероплан за евакуация на български жители от Израел, само че страната има подготвеност да се отзове при нужда.

Той заяви, че обстановката в Израел и линията Газа ще бъде тематика на днешното изключително онлайн съвещание на Европейския съвет. България е част от общоевропейските старания за подкрепяне на всички цивилни жители в спора. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР