Новият стар президент на Беларус Александър Лукашенко днес е положил

...
Новият стар президент на Беларус Александър Лукашенко днес е положил
Коментари Харесай

Александър Лукашенко положи клетва за нов мандат

Новият остарял президент на Беларус Александър Лукашенко през днешния ден е положил клетва за нов мандат, съобщи локалната осведомителна организация Белта. Церемонията се организира без предварителна публична информация, осведоми Ройтерс.

Според информацията на локалната организация Лукашенко е положил дясната си ръка върху копие от Конституцията на Беларус и е положил клетва на гала, на която са участвали няколкостотин души.

Това ще бъде шести следващ мандат на Лукашенко, който е и първият президент на Беларус, избиран поредно през 1994 година, 2001 година, 2006 година, 2010 година, 2015 година и 2020 година В последните избори той завоюва над 80% от вота, като критици настояват, че изборите са били манипулирани. Това докара и до всеобщи митинги със стотици хиляди по улиците на столицата Минск. Властта отвърна на митингите с всеобщи арести и последна експанзия от страна на правоохранителните органи.

Беларус е изправен пред вероятността за наказания от страна на Съединени американски щати и Европейския съюз поради оспорваните избори, последвано от репресии от силите за сигурност на Лукашенко против митингите на опозицията с искане за неговата оставка, припомня Ройтерс.

Европейският парламент одобри резолюция, с която приканва Лукашенко да не бъде приет за законно определен държавен глава.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР