Новият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в сряда

...
Новият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в сряда
Коментари Харесай

Купеният вот: Може ли Иван Демерджиев да повтори успеха на Бойко Рашков

Новият длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в сряда пое щафетата от предшественика си Бойко Рашков и се зарече, че продължава кръстоносния му поход против купения и следения избор. " Основната ми задача на новия пост ще е да обезпеча законосъобразното протичане на предварителните парламентарни избори с елиминиране на всички практики на престъпен избор, като в това отношение ще стъпим на постигнатото от предходните кабинети. "

Ясният ангажимент, който поема Демерджиев за гарантиране на почтени избори, е, несъмнено, предстоящ и логически, тъй като първата и съществена задача на служебното държавно управление е точно организацията на изборите. Въпросът е дали той и екипът му имат потенциал да се оправят с тази задача, доколкото новият министър занапред ще стартира да разучава Министерство на вътрешните работи " изначало ", по думите на хора от тези среди. От друга страна, дейностите на Министерство на вътрешните работи по време на изборите през предходната година са значим и потребен справочник за идните избори, само че както по едно и също време с смяната на изискванията. Министерство на вътрешните работи е наясно с това и също пренастройва дейностите си, сподели тогава Рашков, който се посвети на идеята за елиминиране на престъпния избор със пристрастеност и беше същинският мотор на Министерство на вътрешните работи за тези дейности.
Ефектът " Бойко Рашков "
Демерджиев несъмнено е упорит и ще желае да повтори триумфа на Рашков , чийто политически рейтинг справедливо скочи още при изборите през юли и му обезпечи място в идващия кабинет.

Дали Демерджиев ще се оправи ще стане ясно незабавно след изборите, тъй като има действителни измерители на тази активност, а Бойко Рашков подвигна високо летвата. Преди седмица Румен Овчаров съобщи, че " резултатът Бойко Рашков " е отстранил 380 000 купени гласове с помощта на дейностите на полицията. Толкова - 380 000 гласа, изгубиха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация, сподели той. Според изборни специалисти това число е пресилено, съгласно тях в най-хубавия случай престъпният избор е намалял с 300 000, и то най-вече за ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация. Но даже и това е доста значителен резултат, поради мащабите на българските избори, то е повече от 11% от гласувалите на последните избори през ноември да вземем за пример. Именно това на процедура предопредели конфигурациите в предходните два Народното събрание, доколкото понижи депутатските места на главните " консуматори " на платен избор - ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и в по-малка степен на Движение за права и свободи, и отреди второто място на ГЕРБ.
Реклама
През декември м.г. установи внезапното му понижаване при изборите през юли и ноември м.г. на база на следене и разбор на резултатите от 1738 рискови изборни секции в страната, където предходните избори са следени отклонения в изборните резултати. В тези секции, огромна част от които са с етническо ромско или турско население, през юли 2021 година бе регистрирана непропорционално по-ниска изборна интензивност, а през ноември спомагателен спад с още 10%. " През юли 2021 година ГЕРБ загуби над 46% от поддръжката си в рисковите секции, или близо 41 хиляди от гласовете в риск. През ноември 2021 година тази наклонност продължава. Докато междинният спад на поддръжката за ГЕРБ в страната е 7.7%, в рисковите секции те губят 21.9%, или над 11 000 гласа ", се споделя в разбора на АКФ. След огромния спад в рисковите секции през юли през ноември Движение за права и свободи губи там с %, съотносим към този на национално равнище - приблизително 16% от подадените през юли гласове, като в секциите в риск този % е над 20%. Движение за права и свободи обаче остава водач по гласоподаватели в рисковите секции.

Основните фактори за спада на престъпния избор са два - машинното гласоподаване и дейностите на Министерство на вътрешните работи, регистрират специалистите (през юли ненапълно и поради сезона, защото част от популацията в тези секции е гурбетчийско). Затова беше и обезверената борба на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за връщане на хартиената бюлетина, която не съумя. Това значи, че " търговците " ще търсят нови пътища за пазаруване на гласове, а Министерство на вътрешните работи ще би трябвало да създава и нови способи за превъзмогването им. Една такава нова скица за следен избор беше разпозната през ноември - посредством преносими изборни секции, като в някои секции по този метод са подадени повече от половината гласове. И тук водач е Движение за права и свободи, за която 3% от гласовете през ноември са подадени с преносима секция, при приблизително 1% за другите партии - по данни на АКФ. Срещу този механизъм обаче Министерство на вътрешните работи не може да е сама, тук главната роля би трябвало да поеме ЦИК с ясното за изискванията, при които се практикува това гласоподаване.
Демерджиев: Голямата цел е да надигнем виновните за купения избор пред закона
" Анализират се данните и ще продължи дейното деяние по ограничение на купения избор. Тук ще се стъпи на опита на предходните две служебни държавни управления, като, несъмнено, след разбора на данните ще се подхващат и нови дейности. Голямата цел е да надградим и да успеем да надигнем пред закона хората, виновни за купения избор. " Това разяснява за " Капитал " Иван Демерджиев в сряда.

Наказателната отговорност за търговците в храма на изборите е фактически значима част от битката с това закононарушение, изключително в случай че тя стигне освен до брокерите и мулетата, а и до същинските уредници и вдъхновители на тази търговия. Тук обаче Демерджиев, както и Бойко Рашков преди него, не може да разчита на съдействието на прокуратурата, доколкото тя сподели, че продължава да разпъва чадър над ГЕРБ и Движение за права и свободи. И отново по образеца на Рашков той би трябвало да е сигурен, че дейната му позиция против престъпния избор ще му донесе доста политически дивиденти, само че и кална акция от ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Реклама Свързани публикации Президентът отново става CEO на страната. Какво ще се промени? 31 юли 2022, 16:35 Кой се опасява от машините за гласоподаване 6 юли 2022, 18:04 След чуването на Рашков за гласуването с преносими урни Демократична България дава обещание законови промени 6 януари 2022, 17:09 Странната история с машините на " Сиела " 12 ноември 2021, 14:59 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР