Новият случай на заразен с Covid-19 в град Пловдив е

...
Новият случай на заразен с Covid-19 в град Пловдив е
Коментари Харесай

Медик от спешното в Пловдив е с Covid-19 - тестват всички в центъра

Новият случай на инфектиран с Covid-19 в град Пловдив е на доктор, който работи в Спешна помощ. Той е приет в болница за лекуване в Транспортна болница.

Положителното в тази ситуация е, че медикът не е бил на работа от 10 дни, самоизолирал се е, а това до известна степен понижава риска за неговите сътрудници.

По тази причина регионалният шеф Дани Каназирева свика рано през днешния ден ексклузивен Медицински щаб, на който участва и шефът на РЗИ доктор Ваня Манчева.

Единодушно беше признато предлагането на регионалния шеф да се извърши тестване на 110 души от Спешна помощ. Изследването ще обхване контактните лица и екипи, работещи в Спешна помощ на територията на Община Пловдив.

Медицинският щаб реши тестването да стартира още през днешния ден и да се извърши в лабораторията на УМБАЛ “Каспела “.

Четирите бригади от екипите в целия град ще бъдат тествани през днешния ден и на следващия ден, посочи зам.-директорът на Центъра за незабавна здравна помощ в Пловдив доктор Димитър Христозов. Резултатите се чакат в събота вечерта. Според доктор Христозов медиците одобряват обстановката умерено и провеждането на тестванията няма да наруши работата на дежурните екипи.

„ За мен това е извънредно значимо и настоях за всеобщо тестване в Спешна помощ, с цел да се обезпечи спокойствието на работещите там, а и да не се поемат опасности за понижаване на екипите в това толкоз значимо за здравната система звено. В такава обстановка не би трябвало да се пестят запаси, а първо да се мисли за лекарите и останалите работещи на първа линия “, разяснява Каназирева.

Тя заяви, че през вчерашния ден 85 чиновници – медицински и немедицински лица от Спешна помощ, са получили обещаните по 1000 лв. в допълнение заплащане.

С днешния случай броят на инфектираните медицински лица става общо 12 – трима лекари, двама от които са изцяло оздравели, четири медицински сестри, от които две са оздравели, а другите са изписани за възобновяване у дома, една акушерка, която също е излекувана, както и четири санитарки – две от които са приети в болница, а другите две са изцяло оздравели.

Общият брой на пациентите с ковид, поданици на Пловдив и региона, е 43.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР