Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристъпи

...
Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристъпи
Коментари Харесай

Психоложка от Кипър и учителка от Хърватия: новите еврокомисари

Новият началник на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристъпи към сформирането на своя екип.

Това, което сега се пробва да направи новият ръководител на Еврокомисията може да бъде съпоставено с изплитането на филигранна дантела. Бившият немски министър на защитата се е заел с разпределението на портфейлите сред 28 еврокомисари, които ще съставляват всички страни-членки на Европейския съюз. Всеки един от тях ще дава отговор за избрана сфера на активност в Евросъюза – като да вземем за пример, търговия, земеделие или превоз.
Новият състав на Европейска комисия би трябвало да стартира работа на 1 ноември. До 26 август страните-членки трябваше да посочат имената на своите представители в новия екип. Впрочем, Италия още не го е направила, Англия се отхвърли да издига собствен претендент поради излизането от блока на 31 октомври, а Германия ще бъде показана от самия ръководител на Еврокомисията.

Основният принцип – половото тъждество

Урсула фон дер Лайен има намерение за пръв път в историята да обезпечи полово тъждество измежду еврокомисарите: тя даде обещание да направи това незабавно, откакто Европарламентът утвърди нейната кандидатура отпред на най-висшия изпълнителен орган в Европейски Съюз. С тази цел фон дер Лайен прикани страните-членки да предложат за еврокомисари минимум 13 дами.
Към момента броят на кандидатките дами е достигнал 12. Ако към тях в последна сметка се причисли и представителка от Италия, то фон дер Лайен в действителност може да извърши своето заричане. Това значи, че на нея ще й се наложи задочно да утвърди всички кандидатки дами. Само две страни – Румъния и Португалия – се отнесоха съществено към нейната молба и показаха двама претенденти за избор – жена и мъж.

Кой ще получи основните портфейли в Европейска комисия?

Макар че официално портфейлите измежду еврокомисарите да се разпределят от ръководителя на Европейска комисия, страните от Европейски Съюз и парламентарните групи в Екологичен потенциал също имат свои лични желания и желаят тяхното мнение да бъде регистрирано при взимането на решение. Почти всички страни желаят техният претендент да получи един от основните постове – да вземем за пример, еврокомисар по въпросите на стопанската система, търговията и финансите.
В края на октомври парламентарните групи в Европарламента би трябвало да изслушат всеки от претендентите за еврокомисар, а по-късно да гласоподават новия състав на комисията. Депутатите имат право да отхвърлят обособени кандидатури и да изискат тяхната подмяна: в предишното сходно нещо постоянно се е случвало.
Към момента се чака, че в екипа на фон дер Лайен ще влязат девет консерватори, девет социалдемократи, петима либерали, един представител на „ зелените “ и един на десните сили.

За поста заместник-председател на Европейска комисия претендират холандският социалдемократ Франс Тимерманс и представителят на датските либерали Маргрете Вестагер. Двамата политици по-рано се надяваха да седнат в стола на ръководител на Европейска комисия, който ненадейно за мнозина, в последна сметка остана за фон дер Лайен. Високите постове на заместник-председател би трябвало да им оказват помощ да заличат раните, нанесени по тяхното политическо себелюбие.

Аграрният бранш за комисар от Полша

Източноевропейските страни-членки на Европейски Съюз не без съображение считат, че при разпределението на основните постове в Европейски Съюз доста постоянно са пренебрегнати. След европейските избори през май ръководител на Европейския съвет ще стане белгиец, началник на външнополитическата работа – испанец, а глава на ЕЦБ – французойка.
Полските национал-консерватори от ръководещата партия „ Закон и правдивост “ към този момент съумяха да се договорят с фон дер Лайен: представител на Варшава ще поеме земеделието в Европейска комисия. За Полша това има голямо значение, тъй като тази страна е най-големият адресат на средства от фондовете на Европейски Съюз.
Що се отнася до фон дер Лайен, то новият ръководител на Европейска комисия очевидно желае да усъвършенства връзките с Варшава. Тя има намерение да позволи разногласието сред Полша и Европейска комисия, зародил със скандалния закон за промяна на полската правосъдна система.

Учител, психолог и 28-годишен министър

Урсула фон дер Лайен възнамерява да завърши сформирането на своя екип до края на септември. Много е евентуално, че на чуванията в Екологичен потенциал на представителите на национал-консервативните сили от Полша и Унгария ще им бъде мъчно – както и на новаците.
Например, учителката по специалност, кандидатка от Хърватия Дубравка Шуица в предишното е била кметица на Дубровник, а по-късно е станала евродепутат. Тя няма опит в изпълнителната власт.
С това не може да се похвали и претендентът от Кипър – психолог и някогашен народен представител от локалния парламент Стела Кириадкидис. А една от двамата претенденти от Румъния, някогашният министър по европейските въпроси Рована Плумб към този момент е подавала оставка за обвинявания в корупция.
Сред мъжете изключително се откроява само 28-годишният литовец, член на локалния Съюз на селяните и зелените Виргиниюс Синкявичюс, който, макар младостта си, към този момент е бил министър на стопанската система на своята страна.
Представителите на „ зелените “ в Екологичен потенциал са много скептични към своя сътрудник: неговите изявления прекалено много припомнят популизма на американския президент Доналд Тръмп. За това Синкявичюс би трябвало да се приготви за доста неуместни въпроси, които ще му зададат евродепутатите. /БГНЕС

—–
Бернд Ригерт, „ Дойче Веле “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР