Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера

...
Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера
Коментари Харесай

Новият Контролно-информационен пункт при Седемте рилски езера ще съкрати спасителните акции с поне два часа

Новият пункт на Планинската избавителна работа на Седемте рилски езера ще редуцира избавителните акции с най-малко два часа.

Помещенията са част от Контролно-информационен пункт на Дирекция „ Национален парк Рила “ и ще се употребяват взаимно с отряда на планинските спасители в Дупница. Те към този момент оборудват своите пространства с нужната профилирана техника.

Центърът е построен преди една година, само че заради административни спънки и проточила се междуинституционална връзка, до момента не беше допустимо да се употребява от спасителите.

“За първи път пунктът ще се употребява съгласно договореностите с Българския червен кръст (БЧК) и от представители на Планинската избавителна работа (ПСС), които ще имат и къде да разположат техниката си. Но и за първи път ще разполагат със свое пространство в региона на Седемте рилски езера ”, сподели министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тя дружно с Емил Нешев, шеф на ПСС при БЧК, заместник-министъра на околната среда и водите Мария Бояджийска, и.д. шефа на дирекция „ Национален парк „ Рила “ Маргарит Делин, представители на парка, ПСС и министерството оповестиха началото на работата на избавителния пункт, откакто договорът сред Министерство на околната среда и водите и БЧК беше подписан преди няколко дни. Събитието се организира в Посетителски център – Паничище, участваха също регионалният шеф на Кюстендил Ангел Пандурски и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

“Пунктът е построен преди тъкмо една година, като към този момент са решени административните спънки и е направена организацията по правото на прилагане от страна на ПСС. Приех задачата като персонална идея и с помощта на Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ (НСЗП) и Дирекция „ Национален парк Рила “ към министерството, намерихме решение и успяхме да отстраним всички трудности, с цел да подпишем контракт и ПСС да откри своето място ”, добави министър Карамфилова. Тя акцентира, че обектът е знак на партньорство сред Дирекция „ Национален парк Рила “ и ПСС към БЧК, тъй като идеята е обща – да запазим Седемте рилски езера като неповторим естествен комплекс от международно значение и в това време с предварителна защита и навременни дейности да предотвратим рисковете за човешкото здраве.

Емил Нешев изясни, че новата база дава опцията да се спести време, а планинските спасители да са още по-ефективни, по-бързи и да има повече избавени човешки животи. “Най-важното е, че ще имаме място, на което да се нареждат всички наши уреди, в това число и здравно съоръжение. Няма да се постанова да транспортираме всякога техника от Дупница до тук в планината, което ще спести най-малко 2 часа в интерес на бърза реакция в незабавни обстановки. Това е доста значимо за нас, тъй като през годините сме страдали от неналичието на медицински пункт и цялата нужна техника за оказване на незабавна долекарска помощ ”, сподели още шефът на ПСС. Той изясни, че пунктът към този момент е оборудван с О2, автоматизиран дефибрилатор, уреди за лавинно търсене, шейни, вакуум матраци и други „ По този метод няма да се постанова такава техника и съоръжение да се транспортират при всяка акция от Дупница до Рилските езера. Това е доста трудоемко, енергоемко, само че и доста забавя дейностите ни на терен. Понякога минутите са решаващи ”, сподели още Нешев.

„ Благодарен съм на всички, които поставиха старания. Това, което зависи от нас, ще създадем, постоянно ще сме разполагаем, с цел да оправдаем доверието, което ни е гласувано. Имайки поради огромния туристопоток, в това число от целия свят, към този момент целогодишно регионът е доста претрупан “, разяснява Кирил Чолаков, шеф на избавителния отряд в Дупница. “Ето за какво няма нищо по-естествено ПСС да има база, изнесена във високата част на планината, съответно в циркуса на Седемте Рилски езера ”, добави още той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР