Новият президент на Малдивите, Мохамед Муизу, казва, че ще отстрани

...
Новият президент на Малдивите, Мохамед Муизу, казва, че ще отстрани
Коментари Харесай

Новият президент на Малдивите обещава да изгони чуждестранен военен персонал

Новият президент на Малдивите, Мохамед Муизу, споделя, че ще в профил задграничен боен личен състав от страната, потвърждавайки поддръжката си за напускането на дребна индийска мощ от архипелага в Индийския океан, където Индия и Китай се борят за въздействие.

При встъпването си в служба в петък Муиззу – който се счита за по-прокитайски надъхан от своя предходник Ибрахим Мохамед Солих, който се стремеше към по-тесни връзки с Индия – сподели, че ще продължи търговията и с двете народи.

Продължете да четете

лист от 3 детайла „ Музика за ушите на Пекин “: Китай ли е спечелил президентството на Малдивите? Кой е Мохамед Муизу, новоизбраният прокитайски президент на Малдивите? < /h3> Мохамед Муизу печели изборите в Малдивите с победа за прокитайския лагер завършек на списъка

„ Линиите на самостоятелност и суверенитет ще бъдат начертани ясно. Чуждестранното военно наличие ще бъде отстранено “, сподели Муицу от Прогресивната партия на Малдивите (PPM).

„ Ще подкрепям другарства с непознати страни. Няма да има никаква омраза с близки и далечни страни “, добави той.

Регионалните центрове на мощ Китай и Индия се стремят да упражнят по-голямо въздействие в архипелага. Muizzu победи Solih от Демократическата партия на Малдивите (MDP) през септември. Солих следваше политика „ Индия преди всичко “ и изборите бяха възприети като нещо като референдум.


Муицу подлагаше на критика комерсиалната политика на Солих като наклонена в интерес на Индия и водеше акция с заричане за по-големи стопански връзки с Китай. Анализатори споделиха, че успеха му евентуално ще се преглежда като спънка за индийското въздействие в района.

„ Погледнато от призмата на нулевата сума, която постоянно води до конкуренция на огромни сили, Пекин е огромен победител от тези избори “, сподели по-рано пред Al Майкъл Кугелман, шеф за Южна Азия в Wilson Center, основан във Вашингтон мозъчен концерн Джазира.

„ Планът на акцията на Muizzu не беше единствено за подсилване на връзките с Пекин, само че и за цел да подкопае Индия, като приканва за преустановяване на всяко индийско военно наличие на Малдивите. Това е музика за ушите на Пекин “, добави той.

Индия има към 75 военнослужещи, ситуирани на Малдивите, островна група, която е дом на към 521 000 души.


Въпреки че Muizzu сподели, че ще работи за балансиране на икономическите връзки на страната сред Индия и Китай, връзките с първия остават значително сърдечни.

След изборите индийският министър председател Наренда Моди сподели в обява в обществените медии, че страната му „ остава ангажирана с укрепването на изпитаните във времето двустранни връзки сред Индия и Малдивите “.

Както Индия, по този начин и Китай изпратиха представители на високо равнище да участват на встъпването в служба на Muizzu.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР