Новият премиер ще влезе на Даунинг стрийт 10 без категорично

...
Новият премиер ще влезе на Даунинг стрийт 10 без категорично
Коментари Харесай

Лицето на Brexit - Борис Джонсън, е новият британски премиер

Новият министър председател ще влезе на " Даунинг стрийт " 10 без изрично парламентарно болшинство, с стопанска система на ръба на рецесията и застрашен от протест измежду съпартийците си.Лицето на Brexit – някогашният английски външен министър Борис Джонсън, е определен за нов закостенял водач и ще стане идващият министър председател на Обединеното кралство. Това стана ясно, откакто ръководещата Консервативна партия разгласи резултатите от вътрешната си конкуренция, в която Джонсън побеждава своя конкурент Джереми Хънт с 92 153 на 46 656 гласа.

" Този резултат може да ви радва. Този резултат може да ви ужасява. Но това е резултат, който преди 12 месеца даже неговите най-ревностни поддръжници намираха за малко евентуален ", обобщава Военновъздушни сили.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В победната си тирада Джонсън даде обещание, че ще " обезпечи Brexit, ще сплоти страната и ще победи опозиционния водач Джереми Корбин ". Той ще поеме поста от Тереза Мей в сряда. Но новият министър председател ще влезе на " Даунинг стрийт " 10 без изрично парламентарно болшинство, с стопанска система на ръба на рецесията и застрашен от протест измежду съпартийците си по отношение на основните проблеми, пред които е изправена страната.

Пъзелът Brexit

" Поздравления, Вие сте новият английски министър председател. А в този момент да се обърнем към най-належащите въпроси ", написа Вloomberg. Огромният проблем, който катастрофира Тереза Мей и господства настоящия закостенял избор, е излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Джонсън декларира, че ще направи това до 31 октомври със или без договорка. Проблемът е, че в случай че въпреки всичко се съгласи на отстъпки пред Брюксел, бързо ще попадне под ударите на тези консервативни депутати, на които даде обещание " корав " Brexit.

От друга страна, договарянето на чисто ново съглашение за " развода " до 31 октомври, както той споделя, че желае, наподобява съвсем невероятно, защото Джонсън упорства за преструктуриране на целия преговорен развой. А Европейски Съюз показва, че няма да предоговаря договорката, изключително пък през цялото време, както желае новият английски министър председател. Така се оказва, че единственият метод за Джонсън да съблюдава думата си е да се насочи към Brexit без договорка.

Той приема, че " едно неприятно ръководено " овакантяване на Европейски Съюз без договорка ще излезе скъпо за страната, само че също по този начин споделя, че ще бъде " топящо се на ниска цена, в случай че се подготвим ". И добавя, че " огромна част от тази работа към този момент е свършена ". " Гледната му точка не съответствува с тази на болшинството икономисти, на забележителна част от личните му депутати и на организации като Службата за бюджетна отговорност, която пресмята държавните прогнози за стопанската система и счита, че неналичието на договорка ще вкара английската стопанска система в криза ", написа Военновъздушни сили.

Опциите се стопяват

Според разбор на Вloomberg на процедура разновидностите пред премиера понижават: " Първо, той би трябвало да реши коя част от поддръжниците си да разочарова. И по-късно може да му се наложи да се обърне към британците, с цел да ревизира дали те са съгласни с неговия избор. " Тоест вариантите за втори референдум и за парламентарни избори са към момента на масата.

Реакцията от Брюксел във връзка лидерската промяна във Англия пристигна неотложно. Главният договарящ на Европейски Съюз за Brexit Мишел Барние съобщи, че чака да работи с Джонсън " за улеснение на ратификацията на съглашението за напускането и за реализиране на спретнат Brexit ". Така към този момент се оформя идният конфликт, защото новият английски министър председател не стопира да повтаря, че договорката, реализирана сред Тереза Мей и Европейски Съюз, е " мъртва ".

Встъпвайки в служба, Джонсън е изправен пред въпроси, свързани с ръководството на партията и с това дали въобще на консервативния водач се поставя да бъде министър председател, защото през последните дни болшинството на Консервативната партия рисково се сви. В понеделник заради догатката, че Джонсън ще завоюва вътрешната конкуренция, министърът за Европа и Америка Алън Дънкан подаде оставка. Очакванията са, че ще се причисли към финансовия министър Филип Хамънд, министъра на правораздаването Дейвид Гок и даже самата Тереза Мей, които не крият антипатията си към Джонсън и дават обещание да опитат да спрат английското овакантяване на Европейски Съюз без договорка. Същевременно обещанието на Джонсън, че Brexit ще се случи непременно – точните му думите са " направи или умри, да става какво ще ", което беше жизненоважно за спечелването на твърдите консерватори, гласуващи във вътрешнопартийния избор, отдалечи доста депутати, от чиято поддръжка в този момент той ще се нуждае, с цел да ръководи.

Изпитанията предстоят неотложно

Извън Brexit различен проблем, с който неотложно ще се сблъска новият министър председател, е Иран. Загубилият вътрешнопартийното съревнование Джереми Хънт в понеделник показа европейски проект за сформирането на военноморска задача, която да обезпечава безвредно напредване на кораби през Персийския залив. Това се случва, откакто Техеран задържа английски петролен танкер в района предходната седмица. Справянето с тази рецесия ще значи да се работи освен с водачите на Европейски Съюз, само че и с американския президент Доналд Тръмп. Което е тестване за всеки преди малко поел поста министър председател.

Очаква се и вземането на решение дали да се употребява съоръжение на Huawei, като това беше отсрочено от Лондон в понеделник вечерта. Употребата му рискува да ядоса Белия дом, който наложи рестрикции върху компанията. Но противоположното може да забави 5G мрежата във Англия с до две години, което ще се отрази отрицателно на стопанската система. Така английската политическа сцена се обрисува като минирано поле, а Джонсън не е прочут с това, че стъпва внимателно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР