Новият премиер на Полша Матеуш Моравецки се надява образованите в

...
Новият премиер на Полша Матеуш Моравецки се надява образованите в
Коментари Харесай

Полша се надява да си върне работниците след Брекзит. Едва ли ще успее

Новият министър председател на Полша Матеуш Моравецки се надява образованите в чужбина милениъли (родените от средата на 80-те до началото на 21-ви век - бел. ред.), за които бъдещето във Англия след Брекзит е неразбираемо, да бъдат привлечени вкъщи от бързо растящата стопанска система и възходящата общественост от бизнесмени в страната, написа " Политико ".

Но макар хаоса, основан от решението на Англия да напусне Европейския съюз, комфортният живот и заплатите в Лондон, както и считаното за назадничаво полско държавно управление стопират точно хората, които Полша най-вече желае да си върне – висококвалифицираните банкери, изпълнителните шефове и мениджърите.

На интернационалната сцена Полша продължава да бъде считана за надълбоко католическа, консервативна страна под ръководството на партия " Право и правдивост ", провеждаща противоречиви правосъдни промени. Острите рецензии на Европейски Съюз против измененията в правосъдната система, които може да доведат до наказания за страната, още повече утежниха облика на страната в чужбина.

За амбициозните и предприемчиви поляци, които, сходно на други съумели европейци, живеят в чужбина, Полша не е изключително привлекателна. " Повечето хора (в Лондон) не престават да споделят " няма да се местим. Това е нашето място ", разяснява Марчин Жентек, полски бизнесмен и началник на основаната в Лондон консултантска компания Zientek Global.

Кампанията

Моравецки е знак на ново начало. Той приказва немски и британски език свободно и може да маневрира измежду международните водачи, оставайки в това време правилен на партийната линия. Докато беше финансов министър, той започва нови стратегии, с цел да насърчи цифровите нововъведения и да поддържа финансирането на нов бизнес.

Моравецки и държавното управление му упорстват, че Полша към този момент не е затънтената страна, която се причисли към Европейски Съюз доскоро повече от десетилетие. Тя е считана за една от най-безопасните страни в Европа съгласно Държавния департамент на Съединени американски щати, а еврофинансирането я трансформира в съвременно добре обвързвано място.

И въпреки всичко това може да се окаже незадоволително.

" Всички поляци, които познавам в технологиите... имат друга политическа ориентировка от (управляващата партия " Право и правдивост " ). Не познавам никой, който да е впечатлен от Моравецки. Хората не се интересуват от техните фондове ", разяснява Павел Худжински, полски сътрудник в основания в Берлин фонд за венчър капитал Point Nine Capital.

По-вероятно е надарените поляци във Англия да се реалокират в Берлин или Амстердам, в случай че въобще решат да изоставен Обединеното кралство.

Технологичните бизнесмени в Лондон означават, че Англия има доста по-глобална мрежа от Полша. Освен това регулаторната среда там е по-несигурна на фона на удобните бизнес условия в Лондон.

" Не желаете да работите в страна, в която на идващия ден може да има смяна в закона, правеща бизнеса ви противозаконен ", споделя Павел Кусковски, началник на Coinfirm.

Работната ръка

След като Полша влезе в Европейски Съюз през 2004 година, амбициозните поляци ненадейно се снабдиха с релативно елементарен достъп до по-високите заплати и конкурентните трудови пазари в Западна Европа, изключително във Англия. Оттогава популацията понижа с повече от милион, или съвсем 5%, защото доста хора напуснаха родината си.

Редица банки и многонационални компании реалокираха офисите си в огромните полски градове, примамени от предложенията на предходните държавни управления, наклонност, продължена от Моравецки. Това обаче не промени обстоятелството, че липсват задоволително хора, които да заемат новите работни места. Според Съюза на бизнесмените и работодателите Полша се нуждае от 5 милиона спомагателни служащи, с цел да поддържа стопански напредък.

Повече от половин милион украински имигранти, търсещи по-добри благоприятни условия в страна - членка на Европейски Съюз, се откриха в Полша през последните пет години. В началото те работеха главно в строителството и селското стопанство, само че последователно започнаха да се издигат, тъкмо както поляците, емигрирали на Запад след 2004 година

И въпреки всичко украинците не могат да запълнят огромна част от висококвалифицираните работни места.

Бъдещето е на младите

Повече от 5000 поляци учат в университети и колежи във Англия по данни на Британския съвет по въпросите на интернационалните студенти. На фона на упованията, че Обединеното кралство ще вкара надзор върху визите за задгранични студенти, изключително след Брекзит, те стартират да търсят различни способи да градят кариера.

Освен това Варшава наподобява по-удобна от препълнените лондонски улици. " По-безопасно е, по-чисто е и престъпността е по-ниска ", споделя Миколай Фирлей, ученик на Оксфордския университет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (308)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР