Новият председател на Управителния съвет на АПИ е инж. Ясен

...
Новият председател на Управителния съвет на АПИ е инж. Ясен
Коментари Харесай

Регионалният министър Андрей Цеков ”отряза главата” на пътната агенция

Новият ръководител на Управителния съвет на АПИ е инж. Ясен Йорданов. Досегашния си пост на член на Съвета резервира инж. Десислава Паунова, а за нов член е назначен инж. Калоян Киров.

 

Целта на новото управление е да “следи за транспарантно разходване на забележителния държавен запас за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на публични поръчки с огромен публичен интерес ”, се показва в известието на организацията.

 

Новите назначения идват на фона на апела на министър-председателя Николай Денков министрите в новото държавно управление да ревизират разноските, направени от служебното държавно управление с последните месеци от ръководството му.

 

Като мотив за настояването си Денков уточни информация, оповестена през последните дни в медиите. Във вторник Медиапул заяви, че Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) разпределя милиарди левове за ремонт на пътища в последните дни от ръководството на служебния кабинет. Става дума за средства в размер на 4 милиарда Лева за поддръжка на пътищата за идващите 4 години.

 

По мотив поръчките в известието на АПИ написа, че новото управление на районното министерство “следва да довърши стартиралите процедури и да понесе политическата отговорност за крайните решения ”. Посочва се още, че са взети “временни ограничения и превантивни дейности за отбрана на публичния интерес до встъпване в служба на новите членове на Управителния съвет ”, без да се показва какви са те.

При встъпването си в служба във вторник районният министър Андрей Цеков същи сподели, че новото управление на Министерството на районното развиване “да довърши стартиралите процедури и аз изрично декларирам, че ще продължа линията на арх. Шишков [служебният районен министър Иван Шишков] ”.

 

Кой е в новото управление на пътната организация

 

Новият ръководител на Управителния съвет на АПИ е Ясен Йорданов. Той е работил в Междуведомствената работна група, основана през 2022 година от кабинета „ Петков “, която ревизираше възлаганията на настоящ ремонт и поддръжка за противоречиви пътни поправки. В формалната му биография се показва, че има близо 30-годишен опит в проектирането и построяването на огромни обекти от пътната инфраструктура в България, както и че е работил по разнообразни планове в чужбина.

 

Йорданов заменя а поста досегашния ръководител на Управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов, който беше назначен от служебното държавно управление.

 

Десислава Паунова е единственият човек от досегашното управление на АПИ, който остава в ръководството. Тя е работила в организацията като основен специалист и шеф по “Пътна сигурност и обмисляне на дейностите по републиканската пътна мрежа ”. Била е учител в УАСГ до октомври 2016 година В биографията ѝ на уеб страницата на университета се показва, че по същото време е била инженер по пътно строителство в “Трейс Груп Холд ”. В свои обществени изяви е защитавала строителството на автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле.

 

Калоян Киров е назначен за член на Управителния съвет на пътната организация. В биографията му се показва единствено че е приключил “Транспортно строителство ” в УАСГ и има приключени курсове по “Контрол върху качеството на осъществяването на строителството ” и “Координатор по сигурност и здраве по време на проектирането и строителството ”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР