Новият правосъден министър Иван Демерджиев открито заяви, че би внесъл

...
Новият правосъден министър Иван Демерджиев открито заяви, че би внесъл
Коментари Харесай

И новият правосъден министър ще иска отстраняване на Гешев

Новият правосъден министър Иван Демерджиев намерено съобщи, че би внесъл искане за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. В рубриката " Властта приказва! Открито ", която се излъчва онлайн на страницата на Министерския съвет във Facebook, той изясни, че аргументите за това са доста и са свързани, както с работата на прокуратурата по избрани каузи, по този начин и с недоверието на обществото, което беше демонстрирано по време на миналогодишните митинги. 

" В качеството си на министър считам, че имам пълномощията да желая оставката на Иван Гешев. Чакаме решение на Конституционния съд по въпроса има ли пълномощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за оставката му ", разясни Демерджиев.

Според него прокуратурата се нуждае от радикална промяна, част от която е обвързвана и с фигурата на самия основен прокурор, която би трябвало да се изравни като пълномощия с фигурите на ръководителите на двете висши съдилища.

На въпрос какво би трябвало да се направи, с цел да има надзор над основния прокурор, Демерджиев отговори, че проблемът не е в личността, а в модела. " Решението на този проблем съгласно мен е да се съблюдава правилото, че прокуратурата би трябвало да следва организацията на съдилищата. Дори нямаме основен арбитър. Имаме ръководител на другите съдилища. Те даже имат административна функционалност. В прокуратурата правилото не е подобен. В дълготраен проект това е решението. В кратковременен проект – решението сме го показали в Плана за възвръщаме и развиване, то е в границите на Конституционната уредба. Въпросът е подложен и от Европейска комисия и е значим за отпущането на средства ", изясни министърът на правораздаването.

" Искам добре работеща прокуратура. Конфликтът не е сред Гешев, който доста желае да работи, и хора, които не желаят Гешев да работи. Хората желаят прокуратурата да работи ", безапелационен е Демерджиев. 

Запитан кои са най-важните точки от правосъдната промяна, Демерджиев отвърна, че би заложил на бистрота и публичен надзор на работата на органите по правосъдие, въвеждането на електронно правораздаване и увеличение до достъпа на правораздаване.

Относно делата, които се проточват във времето и изтичат по отминалост, Демерджиев изясни, че е в правомощията на министерството е да постанова санкции на магистратите, които бавят делата си. " От друга страна Инспекторатът е претрупан с тази функционалност, само че там нещата са по-сложни. Аз по-скоро бих съсредоточил върху смяна в нашите действия, в сравнение с да разгадавам на други служби ", сподели правосъдният министър.

" Специализираното правораздаване не би трябвало да бъде закрито, само че съдът и прокуратурата в този им тип са изчерпали лимита си. Тяхното закриване би трябвало да се случи допустимо  най-бързо. Нашата позиция е, че би трябвало да се създадат 5 независими звена към апелативните региони и да се реализира една равна раздалеченост при магистратите, които ще отразяват профилираните каузи. Сметнахме, че подобен модел би бил балансирал и би имал триумф. Цялостното закриване на спецправосъдието би било сериозна стъпка обратно, само че преформатиране в основата му, с цел да работи и да дава нужните резултати ", отговори Демерджиев на въпрос дали би трябвало спецсъдът и спецпрокуратурата да бъдат закрити. 

Демерджиев беше безапелационен, че откакто изтече мандатът му на длъжностен министър на правораздаването, ще се върне към старите си отговорности на български юрист. " Не ми е обещан никакъв пост и нямам желание да продължа да работя в държавната администрация. Не ми е детска фантазия да съм министър, само че поех поста с отговорност. Това е моят принос, уповавам се да бъде сполучлив ", показа министърът на правораздаването.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР