Новият полски министър-председател Доналд Туск и неговият кабинет положиха клетва

...
Новият полски министър-председател Доналд Туск и неговият кабинет положиха клетва
Коментари Харесай

Новият полски премиер Доналд Туск положи клетва

Новият полски министър-председател Доналд Туск и неговият кабинет поставиха клетва пред президента на гала, която означи края на 8 бурни години на ръководство на национално-консервативна партия „ Право и правдивост “. Церемонията по полагане на клетва на проевропейското държавно управление се организира в президентския замък във Варшава. Туск се връща на поста след деветгодишен интервал в съпротива.

Смяната на държавното управление става след изборите на 15 октомври, които бяха извоювани от група партии, които се кандидатираха с обособени листи, обещавайки да работят дружно под управлението на Туск за възобновяване на демократичните правила, подкопани от Закона и справедливостта, и за възстановяване на връзките с задгранични съдружници, които също бяха отслабени.

Правителството на Туск по-рано получи избор на доверие от Народното събрание в Полша. То беше подкрепено от 248 народни представители. „ Против “ гласоподаваха 201.

Вотът се организира няколко часа откакто Туск показа министрите в своя кабинет и изложи целите на държавното управление в тирада пред Сейма. Самото гласоподаване обаче се забави, защото народен представител от крайната десница употребява пожарогасител, с цел да изгаси свещи, запалени в Народното събрание във връзка Ханука, с което провокира блъсканица и скандал, оповестява АП.

66-годишният Туск бе министър председател на Полша и в интервала 2007-2014 година

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР