Новият подвариант на Омикрон“ – XBB.1, е засечен в България,

...
Новият подвариант на Омикрон“ – XBB.1, е засечен в България,
Коментари Харесай

Новият подвариант на „Омикрон“ вече е в България

Новият подвариант на „ Омикрон “ – XBB.1, е засечен в България, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), оповестени на уеб страницата на центъра. В таблицата за резултатите от секвенирани проби за разновидности на COVID-19 се вижда, че подвариантът XBB.1 е засечен в две от пробите, на пациенти от Пловдив и от София.

При всички проби е открит разновидността „ Омикрон “.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова удостовери, че се касае за новия подвариант на „ Омикрон “, който се счита за по-заразен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Добави обаче, че няма място за терзание и че няма данни този подвариант да води до по-тежко протичане на болестта. Тя не чака съществено увеличение на случаите на COVID-19 у нас.

„ Виждаме от Съединени американски щати и от Англия, че този вид бързо набира скорост, само че при нас делът е най-малък. Дотук минахме редица субварианти, които бяха натоварени с упования, че ще вземат връх, само че те не се оправдаха “, добави проф. Христова.

Засега няма потвърдени нови разновидности на COVID-19, предизвикващи по-тежко превозване на болестта, уточни през вчерашния ден проф. Тодор Кантарджиев – консултант на Столичната община по здравни въпроси, който разяснява разпространяването на вируса в Китай, написа още Българска телеграфна агенция. Вариантът, който е сега в Китай, е същият като разновидността, циркулиращ в Европа и в Северна Америка, сподели той.

„ Вариантът се допуска, че по-лесно се предава от човек на човек, второ – има по този начин нареченото имунно бягство, и трето – няма никакво доказателство, че предизвиква по-тежко заболяване от останалите разновидности на „ Омикрон “, означи проф. Кантарджиев.

Преди ден от Министерството на здравеопазването осведомиха какви са рекомендациите на Европейска комисия за пътуващите до или идващите от Китай по отношение на COVID-19, като означават, че през последните седмици броят на случаите на болестта се е нараснал доста.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР