Новият министър-председател на Тайланд казва на парламента, че правителството му спешно ще се заеме с икономическите проблеми

...
Новият министър-председател на Тайланд Срета Тависин обеща да действа бързо,
Коментари Харесай

Новият министър-председател на Тайланд Срета Тависин обеща да действа бързо, за да облекчи икономическите проблеми на страната в речта си при встъпването в длъжност до парламента

От JINTAMAS SAKSORNCHAI Associated Press 11 септември 2023 г., 1:42 ч. Предизборна кампания, но критиците се съмняват дали ще има устойчив ефект.

Дълго- срочните цели, цитирани от Срета, включват стимулиране на международната търговия, подкрепа на стартиращи бизнеси, повече инвестиции в транспортна инфраструктура, подобряване на селскостопанското производство, овластяване на местното правителство и увеличаване на достъпа до собственост върху земя. Правителството също така ще се стреми да измени настоящата конституция, установена от военните, чрез процес, който позволява участие на обществеността.

Тези стъпки ще позволят на икономиката да расте и хората да бъдат способни да „живеят с достойнство“, каза той.

Резултатите от изборите в Тайланд през май разкриха силен мандат за промяна след почти десетилетие под военен контрол.

Но парламентът не успя да подкрепи коалиция, сформирана от прогресивната партия „Движение напред“, която спечели най-много места в изборите през май, тъй като членовете на назначения и консервативен Сенат бяха отчуждени от призивите си за дребни реформи в монархията.

Партията Pheu Thai на Срета, която се класира на второ място на изборите, след това формира по-широка коалиция без Движение напред и успя за да спечели подкрепата на Сената. Но успя само чрез включването на провоенни партии и няколко партии, които бяха част от предишното правителство, отхвърляйки предизборното обещание да не го прави. Сделката повдигна скептицизъм относно способността на Pheu Thai да изпълни обещанията си по време на предизборната кампания, като същевременно трябва да се съгласява със своите съюзници, които идват от целия политически спектър.

Реформи в армията — мощен политически играч, който организира два преврата от 2006 г. насам - беше част от платформите на Move Forward и Pheu Thai, Срета се обърна към въпроса дипломатично в речта си, обещавайки „съвместно развитие“ с военните за прекратяване на задължителната военна служба, намаляване на прекомерен брой генерали и гарантиране на прозрачност в процедурите за обществени поръчки на министерството на отбраната. Министерството се оглавява от Сутин Клангсанг от Pheu Thai, един от малкото цивилни лица, които държат портфейла, обикновено контролиран от ветерани висши военни офицери.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР